Možnosti rozlišení medového vína od dezertní medoviny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920633" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920633 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti rozlišení medového vína od dezertní medoviny
Popis výsledku v původním jazyce
Medovina je tradiční alkoholický nápoj s typickou chutí a vůní, který je vyráběn převážně z medu a vody. Často je přidáváno také koření, bylinné či ovocné extrakty. Složení medoviny je nejvíce závislé na množství medu, ale významné jsou i další přidané suroviny nebo podmínky výroby. Cílem této studie bylo zhodnotit chemické složení 17 vzorků medovin pocházejících z České republiky. Soubor vzorků obsahoval medová vína (vyrobená pouze z vody a medu) a dezertní medoviny, které jsou upraveny především přídavkem cukru nebo lihu. Mezi vzorky byly zařazeny medoviny vyrobené za studena a také medoviny připravené zahříváním medového roztoku. Analyzovány byly následující chemické parametry: ethanol, bezcukerný extrakt, hydroxymethylfurfural, sacharidy, asimilovatelný dusík, polyfenoly a kyselina citronová. Uvedené parametry se lišily v závislosti na druhu medoviny a použitém technologickém postupu výroby.
Název v anglickém jazyce
Possibilities to distinguish honey wine from dessert mead
Popis výsledku anglicky
Mead is a traditional alcoholic beverage with a typical taste and aroma, which is mainly made of honey and water. Spices, herbal and fruit extracts are often added. The composition of mead is most dependent on the amount of honey, but other added raw materials or production conditions are also important. The aim of this study was to evaluate the chemical composition of 17 mead samples originating in the Czech Republic. The sample set consisted of honey wines (made only from water and honey) and dessert mead, which are mainly treated by the addition of sugar or alcohol. The sample set consisted of cold mead and mead prepared by heating the honey solution. The following chemical parameters were analyzed: ethanol, sugar-free extract, hydroxymethylfurfural, carbohydrates, assimilable nitrogen, polyphenols and citric acid. These parameters varied depending on the type of mead and the technological process used.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z 1. ročníku konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin
ISBN
978-80-7592-061-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
130-137
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
6. 2. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—