Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti rozlišení medového vína od dezertní medoviny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920633" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920633 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti rozlišení medového vína od dezertní medoviny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Medovina je tradiční alkoholický nápoj s typickou chutí a vůní, který je vyráběn převážně z medu a vody. Často je přidáváno také koření, bylinné či ovocné extrakty. Složení medoviny je nejvíce závislé na množství medu, ale významné jsou i další přidané suroviny nebo podmínky výroby. Cílem této studie bylo zhodnotit chemické složení 17 vzorků medovin pocházejících z České republiky. Soubor vzorků obsahoval medová vína (vyrobená pouze z vody a medu) a dezertní medoviny, které jsou upraveny především přídavkem cukru nebo lihu. Mezi vzorky byly zařazeny medoviny vyrobené za studena a také medoviny připravené zahříváním medového roztoku. Analyzovány byly následující chemické parametry: ethanol, bezcukerný extrakt, hydroxymethylfurfural, sacharidy, asimilovatelný dusík, polyfenoly a kyselina citronová. Uvedené parametry se lišily v závislosti na druhu medoviny a použitém technologickém postupu výroby.

  • Název v anglickém jazyce

    Possibilities to distinguish honey wine from dessert mead

  • Popis výsledku anglicky

    Mead is a traditional alcoholic beverage with a typical taste and aroma, which is mainly made of honey and water. Spices, herbal and fruit extracts are often added. The composition of mead is most dependent on the amount of honey, but other added raw materials or production conditions are also important. The aim of this study was to evaluate the chemical composition of 17 mead samples originating in the Czech Republic. The sample set consisted of honey wines (made only from water and honey) and dessert mead, which are mainly treated by the addition of sugar or alcohol. The sample set consisted of cold mead and mead prepared by heating the honey solution. The following chemical parameters were analyzed: ethanol, sugar-free extract, hydroxymethylfurfural, carbohydrates, assimilable nitrogen, polyphenols and citric acid. These parameters varied depending on the type of mead and the technological process used.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z 1. ročníku konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin

  • ISBN

    978-80-7592-061-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    130-137

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    6. 2. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku