METODA PRO STANOVENÍ SLADIDEL A KONZERVANTŮ V NÁPOJÍCH A POTRAVINÁCH
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921165" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921165 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
METODA PRO STANOVENÍ SLADIDEL A KONZERVANTŮ V NÁPOJÍCH A POTRAVINÁCH
Popis výsledku v původním jazyce
Jedním z dílčích cílů projektu TJ02000238 (INOVAMET – Vývoj inovativních analytických strategií využitelných pro kontrolu bezpečnosti a autenticity potravin a potravinářských surovin) zahájeného v březnu 2019 pod záštitou Technologické agentury České republiky, bylo vyvinout a následně validovat spolehlivou analytickou metodu, která by kontrolním laboratořím dozorových orgánů umožnila analýzu přídatných látek, konkrétně sladidel a konzervantů, v potravinách za účelem kontroly dodržení legislativních limitů v rámci Evropské Unie (EU).
Název v anglickém jazyce
METHOD FOR THE DETERMINATION OF SWEETENERS AND PRESERVATIVES IN BEVERAGES AND FOODSTUFFS
Popis výsledku anglicky
One of the partial goals of the project TJ02000238 (INOVAMET - Development of innovative analytical strategies usable for control of safety and authenticity of food and food raw materials) launched in March 2019 under the auspices of the Technology Agency of the Czech Republic, was to develop and subsequently validate a reliable analytical method. allowed the analysis of additives, in particular sweeteners and preservatives, in food in order to control compliance with legislative limits within the European Union (EU).
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Sladidla a konzervanty
Číslo předpisu
14/2020
Technické parametry
Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o přídatných látkách ve znění z 12.06.2017
Ekonomické parametry
Výhoda výše popsané metodiky spočívá v relativně nenáročné přípravě vzorku bez nutnosti použití nákladných či výrazně zdraví nebezpečných chemikálií. Jediným extrakčním postupem je možno extrahovat všechny analyty zmíněné v této metodice. Methanol, kyselina octová a octan amonný jsou chemikálie běžně používané v analytický laboratořích. Postup přípravy je prost složitých úprav jako je např. deprivatizace, dříve používaná v případě stanovení pomocí HPLC-UV. Dalším významným ekonomických aspektem je využití techniky rychlé ultra-účinné kapalinové chromatografie, jež umožňuje významné zkrácení instrumentální metody a tím i zvýšení průchodnosti analytické laboratoře.
Označení certifikačního orgánu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy