Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

METODA PRO STANOVENÍ SLADIDEL A KONZERVANTŮ V NÁPOJÍCH A POTRAVINÁCH

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921165" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921165 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    METODA PRO STANOVENÍ SLADIDEL A KONZERVANTŮ V NÁPOJÍCH A POTRAVINÁCH

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jedním z dílčích cílů projektu TJ02000238 (INOVAMET – Vývoj inovativních analytických strategií využitelných pro kontrolu bezpečnosti a autenticity potravin a potravinářských surovin) zahájeného v březnu 2019 pod záštitou Technologické agentury České republiky, bylo vyvinout a následně validovat spolehlivou analytickou metodu, která by kontrolním laboratořím dozorových orgánů umožnila analýzu přídatných látek, konkrétně sladidel a konzervantů, v potravinách za účelem kontroly dodržení legislativních limitů v rámci Evropské Unie (EU).

  • Název v anglickém jazyce

    METHOD FOR THE DETERMINATION OF SWEETENERS AND PRESERVATIVES IN BEVERAGES AND FOODSTUFFS

  • Popis výsledku anglicky

    One of the partial goals of the project TJ02000238 (INOVAMET - Development of innovative analytical strategies usable for control of safety and authenticity of food and food raw materials) launched in March 2019 under the auspices of the Technology Agency of the Czech Republic, was to develop and subsequently validate a reliable analytical method. allowed the analysis of additives, in particular sweeteners and preservatives, in food in order to control compliance with legislative limits within the European Union (EU).

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Sladidla a konzervanty

  • Číslo předpisu

    14/2020

  • Technické parametry

    Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o přídatných látkách ve znění z 12.06.2017

  • Ekonomické parametry

    Výhoda výše popsané metodiky spočívá v relativně nenáročné přípravě vzorku bez nutnosti použití nákladných či výrazně zdraví nebezpečných chemikálií. Jediným extrakčním postupem je možno extrahovat všechny analyty zmíněné v této metodice. Methanol, kyselina octová a octan amonný jsou chemikálie běžně používané v analytický laboratořích. Postup přípravy je prost složitých úprav jako je např. deprivatizace, dříve používaná v případě stanovení pomocí HPLC-UV. Dalším významným ekonomických aspektem je využití techniky rychlé ultra-účinné kapalinové chromatografie, jež umožňuje významné zkrácení instrumentální metody a tím i zvýšení průchodnosti analytické laboratoře.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy