Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Souhrnná zpráva - Analýza toxických alkaloidů v potravním řetězci – vývoj metody a „troubleshooting“

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43922005" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43922005 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Souhrnná zpráva - Analýza toxických alkaloidů v potravním řetězci – vývoj metody a „troubleshooting“

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Podrobná zpráva obsahuje detaily ohledně vývoje analytických metod týkajících se (i) stanovení toxických pyrrolizidinových alkaloidů a jejich N-oxidů v potravinách multidetekčním přístupem, (ii) autentikace a kontroly bezpečnosti potravin a doplňků stravy na bázi Cannabis sativa, a (iii) detekce širokého spektra přídatných látek, konkrétně barviv a konzervantů, v potravinách. Jsou prezentovány podrobnosti týkající se vývoje a optimalizace extrakčních metod, chromatografické separace jednotlivých analytů, i hmotnostně-spektrometrické detekce, s ohledem na co nejvyšší citlivost a detekční selektivitu. Souhrnná zpráva je rozšířením stejnojmenných certifikovaných metodik a obsahuje doplňující informace, které by měly usnadnit analytikům transfer metod a jejich zavedení do běžné kontrolní praxe.

  • Název v anglickém jazyce

    Summary report - Analysis of toxic alkaloids in the food chain - method development and troubleshooting

  • Popis výsledku anglicky

    The summary report includes details of the development of analytical methods for (i) the determination of toxic pyrrolizidine alkaloids and their N-oxides in foods by a multidetection approach, (ii) the authentication and safety control of Cannabis sativa-based foods and food supplements, and (iii) the detection of a broad spectrum of food additives, in particular colorants and preservatives, in foodstuffs. Details concerning the development and optimization of extraction methods, chromatographic separation of individual analytes, as well as mass spectrometric detection are presented, with regard to the highest possible sensitivity and detection selectivity. The summary report is an extension of the certified methodologies of the same names, and contains additional information that should facilitate the transfer of methods and their introduction into the routine control practice.

Klasifikace

  • Druh

    V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TJ02000238" target="_blank" >TJ02000238: Vývoj inovativních analytických strategií využitelných pro kontrolu bezpečnosti a autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    U - Předmět řešení projektu je utajovanou skutečností podle zvláštních právních předpisů nebo je skutečností, jejíž zveřejnění by mohlo ohrozit činnost zpravodajské služby. Údaje o projektu jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Počet stran výsledku

    139

  • Místo vydání

  • Název nakladatele resp. objednatele

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce

  • Verze