Vliv extraktů Vitis viniferana celkovou biomasu biofimu vybraných zástupců bakterií gastrointestinálního traktu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921274" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921274 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://ub.vscht.cz/files/uzel/0015570/0020~~K07KLzIyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ub.vscht.cz/files/uzel/0015570/0020~~K07KLzIyMDIAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv extraktů Vitis viniferana celkovou biomasu biofimu vybraných zástupců bakterií gastrointestinálního traktu
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zabývá vlivem polyfenolových biologicky aktivních látek obsažených v extraktech zmatolin, třapin a letorostů Vitis viniferana zástupce probiotických a oportunně patogenních bakterií, úzce související slidským trávicím traktem. Vtéto prácibyl sledován vliv extraktů zvedlejších odpadních produktů vinařského průmyslu na tvorbu a stabilitu biofilmu zástupců dvou probiotických (Lactobacillus acidophilusLA-5, Lactobacillus brevisNCTC 13768) a čtyř oportunně patogenních bakterií (Citrobacter freundiiDBM 3127, Escherichia coliDBM 3125, Raoultella ornithinolyticaNCTC 14098 a Yersinia enterocoliticasubsp. palearctica NCTC 13769). Vrámci práce byla zjišťována vhodnost metody kvantifikace celkového obsahu biomasy biofilmu spoužitím krystalovévioleti pro sledování tvorby a stability biofilmu.
Název v anglickém jazyce
Influence of Vitis vinifera extracts on the total biofilm biomass of selected representatives of gastrointestinal bacteria
Popis výsledku anglicky
This study aims to determine the influence of polyphenolic biologically active substances contained in extracts from pomace, stems and canes of Vitis vinifera on representatives of probiotic and opportunistic pathogenic bacteria, closely related to the human digestive tract. In this work, the effects of extracts from the wine industry by-products were analyzed on the formation and stability of biofilm of two probiotic (Lactobacillus acidophilus LA-5, Lactobacillus brevis NCTC 13768) and four opportunistic pathogenic bacteria (Citrobacter freundii DBM 3127, Escherichia coli DBM 31, Raoultella ornithinolytica NCTC 14098 and Yersinia enterocolitica subsp. palearctica NCTC 13769). In terms of the formation and stability of bacterial biofilm, the suitability of the crystal violet assay for quantification of the total biofilm biomass content was monitored.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TH03030271" target="_blank" >TH03030271: Vinné produkty s přidanou hodnotou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů a plných textů konference KVASNÁ CHEMIE A BIOINŽENÝRSTVÍ 2020
ISBN
978-80-7592-070-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
72-78
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
2. 4. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—