Detekce biofilmů u nežádoucích bakterií izolovaných z prostředí sýrařských soloven.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921413" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921413 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/0055707/0003~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/0055707/0003~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce biofilmů u nežádoucích bakterií izolovaných z prostředí sýrařských soloven.
Popis výsledku v původním jazyce
Pro experimenty bylo použito devět kmenů, z toho čtyři kmeny Escherichia coli, čtyři kmeny Klebsiella pneumoniae a jeden kmen Streptococcus sp. Testované kmeny rostly dobře v/na Trypton-sójovém bujónu/agaru (což platilo pro Escherichia spp. a Klebsiella spp.) nebo v/na bujónu/agaru z mozkosrdcové infúze (což platilo pro Streptococcus sp.), při teplotě 37 °C, během aerobních kultivací po dobu 24 h (v bujónech) nebo 72 h (na agarech). Pro detekci biofilmů u testovaných kmenů byly použity tři vhodné kvalitativní metody/test (tj. Christensenova zkumavková metoda v modifikací v mikrotitračních destičkách, plotnová metoda využívající agar s kongo červení, sprejový test TBF® 300S), a také kvantitativní spektrofotometrická metoda (A570). Všechny kmeny tvořily biofilmy, s výjimkou kmene Streptococcus sp. CCM 4685. Výsledky této práce mohou být použitelné v mlékárenské průmyslové praxi při účinné kontrole výskytu povrchových biofilmů tvořených zdravotně a technologicky nežádoucími bakteriemi rodů Escherichia a Klebsiella.
Název v anglickém jazyce
Detection of biofilms in undesirable bacteria isolated from the environment of cheese salting rooms.
Popis výsledku anglicky
For experiments were used nine strains, of which they were four strains of Escherichia coli, four strains of Klebsiella pneumoniae and one strains of Streptococcus sp. The tested strains grew well in/on Trypton Soya broth/agar (relation to Escherichia spp. and Klebsiella spp.) or in/on Brain Heart Infusion broth/agar (relation to Streptococcus sp.), at temperature 37°C, during aerobic cultivations for 24 h (in broths) or 72 h (on agars). Three suitable qualitative methods/test (i.e. the Christensen test tube method with modification in microtiter plates, the Congo Red Agar plate method, the TBF®300S spray test) and also the quantitative spectrophotometric method (A570), for detection of biofilms in tested strains, were used. All strains created biofilms, with the exception of the Streptococcus sp. CCM 4685 strain. The results of this work can be usable in dairy industrial practice with an effective control the occurrence of surface biofilms of health and technologically undesirable bacteria of Escherichia and Klebsiella genera.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-076-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
169-174
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 1. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—