Současné trendy v cereální technologii
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921822" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921822 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.bezpecnostpotravin.cz/kategorie/potravinarska-revue.aspx" target="_blank" >https://www.bezpecnostpotravin.cz/kategorie/potravinarska-revue.aspx</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Současné trendy v cereální technologii
Popis výsledku v původním jazyce
V článku jsou zmíněny aktuální trendy a úvahy o dalším rozvoji cereálního oboru ve světě a v ČR. Je stručně uveden výživový význam konzumace obilovin (pšenice, žita a ječmene) a pseudoobilovin (pohanka, čirok) a produktů z nich vyrobených. Nový směr by měl být zaměřen k vývoji a výrobě atraktivních a senzoricky přijatelných celozrnných cereálních výrobků. Pomocí moderních mlýnských a pekárenských postupů (jemně mleté mouky, hydrotermická úprava zrna, řízené postupy fermentace zrna a mouky apod.) je možné připravit vyhovující pekařské výrobky, které zaujmou a přitáhnou pozornost většího počtu konzumentů.
Název v anglickém jazyce
Actual trends in cereal technology
Popis výsledku anglicky
The current trends and considerations on the further development of the cereal chemistry and technology in the world and the Czech Republic are mentioned in the article. The nutritional importance of cereals and cereal products, especially wheat, rye and barley, and pseudocereals (buckwheat, sorghum) is showed. The novel processing way (use of finely ground wholemeal, sprouting grain, hydrothermal treatment, fermentation etc.) should focused on the development and production of attractive and acceptable wholegrain cereal products. Application of modern milling and breadmaking processes is possible to produce attractive bread and bakery products.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinářská revue
ISSN
1801-9102
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
11.02.2020
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
24-26
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—