Zhodnocení kvality rajčat a výrobků z rajčat na českém trhu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43921488" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43921488 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-1-2021/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-1-2021/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení kvality rajčat a výrobků z rajčat na českém trhu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo zprostředkovat spotřebiteli informace o kvalitě rajčat a rajčatových pyré dostupných na českém trhu. U všech 12 testovaných vzorků byly dodrženy požadavky na rajčata a výrobky z nich dle předepsaných standardů a při porovnání dvou různých produkčních systémů (ekologický = E vs. konvenční = K) nebyly zaznamenány výrazné rozdíly ve většině ze sledovaných parametrů (vitamin C, formolové číslo, barva, obsah dusičnanů). Statisticky významné rozdíly (p < 0,05) byly stanoveny pouze v případě 2 parametrů u čerstvých rajčat: u refraktometrické sušiny (E: 4,6 °Brix; K: 4,1 °Brix) a titrační kyselosti (E: 3,0 g kyseliny citronové·kg-1; K: 3,5 g kyseliny citronové·kg-1).
Název v anglickém jazyce
Quality evaluation of tomatoes and tomato products on the Czech market
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to provide consumers with information on the quality of tomatoes and tomato purees available on the Czech market. All 12 tested samples complied with the requirements for tomatoes and their products according to the prescribed standards and when comparing two different production systems (organic = O versus conventional = C) no significant differences were recorded in most of the monitored parameters (vitamin C, formol number, color, nitrate content). Statistically significant differences (p < 0.05) were determined only for 2 parameters for fresh tomatoes: refractometric dry matter (O: 4.6 °Brix; C: 4.1 °Brix) and titratable acidity (O: 3.0 g of citric acid·kg-1; C: 3.5 g of citric acid·kg-1).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
27. 1. 2021
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
12-16
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—