Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zhodnocení kvality rajčat a výrobků z rajčat na českém trhu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43921488" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43921488 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-1-2021/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-1-2021/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zhodnocení kvality rajčat a výrobků z rajčat na českém trhu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo zprostředkovat spotřebiteli informace o kvalitě rajčat a rajčatových pyré dostupných na českém trhu. U všech 12 testovaných vzorků byly dodrženy požadavky na rajčata a výrobky z nich dle předepsaných standardů a při porovnání dvou různých produkčních systémů (ekologický = E vs. konvenční = K) nebyly zaznamenány výrazné rozdíly ve většině ze sledovaných parametrů (vitamin C, formolové číslo, barva, obsah dusičnanů). Statisticky významné rozdíly (p &lt; 0,05) byly stanoveny pouze v případě 2 parametrů u čerstvých rajčat: u refraktometrické sušiny (E: 4,6 °Brix; K: 4,1 °Brix) a titrační kyselosti (E: 3,0 g kyseliny citronové·kg-1; K: 3,5 g kyseliny citronové·kg-1).

  • Název v anglickém jazyce

    Quality evaluation of tomatoes and tomato products on the Czech market

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to provide consumers with information on the quality of tomatoes and tomato purees available on the Czech market. All 12 tested samples complied with the requirements for tomatoes and their products according to the prescribed standards and when comparing two different production systems (organic = O versus conventional = C) no significant differences were recorded in most of the monitored parameters (vitamin C, formol number, color, nitrate content). Statistically significant differences (p &lt; 0.05) were determined only for 2 parameters for fresh tomatoes: refractometric dry matter (O: 4.6 °Brix; C: 4.1 °Brix) and titratable acidity (O: 3.0 g of citric acid·kg-1; C: 3.5 g of citric acid·kg-1).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    27. 1. 2021

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    12-16

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus