Antinutriční, přírodní toxické látky a kontaminanty obsažené v rostlinných materiálech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922305" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922305 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.ctpp.cz/data/files/milk21.pdf" target="_blank" >http://www.ctpp.cz/data/files/milk21.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antinutriční, přírodní toxické látky a kontaminanty obsažené v rostlinných materiálech
Popis výsledku v původním jazyce
Kapitola pojednává o antinutričních a přírodních toxických látkách, které jsou obsaženy téměř výlučně v potravinách rostlinného původu. Pozornost je zaměřena na kyselinu fytovou, kyselinu šťavelovou, inhibitory trypsinu, goitrogenní látky, fytoestrogeny, morfinové alkaloidy máku. Stručně jsou shrnuty informace o přítomnosti kadmia a arzénu, zvláště v rýži včetně legislativních dokumentů týkajících se jejich limitů obsahu v potravinách, a možné kontaminace rostlinných materiálů mykotoxiny.
Název v anglickém jazyce
Antinutritional, natural toxic substances and contaminants contained in plant materials
Popis výsledku anglicky
The chapter deals with anti-nutritional and natural toxic substances, which are contained almost exclusively in foods of plant origin. Attention is focused on phytic acid, oxalic acid, trypsin inhibitors, goitrogenic substances, phytoestrogens, morphine poppy alkaloids. Information on the presence of cadmium and arsenic, especially in rice, is briefly summarized, including legislative documents concerning their limits in food, and possible contamination of plant materials with mycotoxins.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Mléko a mléčné výrobky - rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými
ISBN
978-80-88019-43-5
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
25-28
Počet stran knihy
55
Název nakladatele
Potravinářská komora ČR
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—