Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antinutriční, přírodní toxické látky a kontaminanty obsažené v rostlinných materiálech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922305" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922305 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.ctpp.cz/data/files/milk21.pdf" target="_blank" >http://www.ctpp.cz/data/files/milk21.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antinutriční, přírodní toxické látky a kontaminanty obsažené v rostlinných materiálech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kapitola pojednává o antinutričních a přírodních toxických látkách, které jsou obsaženy téměř výlučně v potravinách rostlinného původu. Pozornost je zaměřena na kyselinu fytovou, kyselinu šťavelovou, inhibitory trypsinu, goitrogenní látky, fytoestrogeny, morfinové alkaloidy máku. Stručně jsou shrnuty informace o přítomnosti kadmia a arzénu, zvláště v rýži včetně legislativních dokumentů týkajících se jejich limitů obsahu v potravinách, a možné kontaminace rostlinných materiálů mykotoxiny.

  • Název v anglickém jazyce

    Antinutritional, natural toxic substances and contaminants contained in plant materials

  • Popis výsledku anglicky

    The chapter deals with anti-nutritional and natural toxic substances, which are contained almost exclusively in foods of plant origin. Attention is focused on phytic acid, oxalic acid, trypsin inhibitors, goitrogenic substances, phytoestrogens, morphine poppy alkaloids. Information on the presence of cadmium and arsenic, especially in rice, is briefly summarized, including legislative documents concerning their limits in food, and possible contamination of plant materials with mycotoxins.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Mléko a mléčné výrobky - rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými

  • ISBN

    978-80-88019-43-5

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    25-28

  • Počet stran knihy

    55

  • Název nakladatele

    Potravinářská komora ČR

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly