Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Assessment of pesticide residues in citrus fruit on the Czech market

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922667" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922667 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2021.2001579" target="_blank" >https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2021.2001579</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2021.2001579" target="_blank" >10.1080/19440049.2021.2001579</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Assessment of pesticide residues in citrus fruit on the Czech market

  • Popis výsledku v původním jazyce

    When assessing citrus fruit quality, besides of natural health promoting compounds, attention has to be also paid to residues of chemicals used to protect fruits against various pests. The set of 49 samples of different types of citrus fruits collected at the Czech market were analysed for residues of 460 pesticides using LC-MS and GC-MS methods. While no residues were detected in citruses from organic farming, altogether 38 various pesticide residues were detected in conventional production samples. Buprofezin in two grapefruit samples and fenbutatin oxide in one tangerines sample exceeded maximum residue limits (MRLs). Depending on pesticide group, 10 – 70% of residues were found in pulp, this means that their processing factors calculated for peeling are in the range of 0.02 – 0.76. In case of a beverage prepared from unpeeled lemon slices, the transfer of residues from contaminated fruit into infusion was, depending on the beverage type and processing conditions, in the range of 8 – 61 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of pesticide residues in citrus fruit on the Czech market

  • Popis výsledku anglicky

    When assessing citrus fruit quality, besides of natural health promoting compounds, attention has to be also paid to residues of chemicals used to protect fruits against various pests. The set of 49 samples of different types of citrus fruits collected at the Czech market were analysed for residues of 460 pesticides using LC-MS and GC-MS methods. While no residues were detected in citruses from organic farming, altogether 38 various pesticide residues were detected in conventional production samples. Buprofezin in two grapefruit samples and fenbutatin oxide in one tangerines sample exceeded maximum residue limits (MRLs). Depending on pesticide group, 10 – 70% of residues were found in pulp, this means that their processing factors calculated for peeling are in the range of 0.02 – 0.76. In case of a beverage prepared from unpeeled lemon slices, the transfer of residues from contaminated fruit into infusion was, depending on the beverage type and processing conditions, in the range of 8 – 61 %.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Additives and Contaminants Part A-Chemistry Analysis Control Exposure &amp; Risk Assessment

  • ISSN

    1944-0049

  • e-ISSN

    1944-0057

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    December

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1-9

  • Kód UT WoS článku

    000727166500001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85121143252