Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mycotoxins in oat flakes – Changes during production and occurrence on the Czech market

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922668" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922668 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=247_2020-CJFS" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=247_2020-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/247/2020-CJFS" target="_blank" >10.17221/247/2020-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Mycotoxins in oat flakes – Changes during production and occurrence on the Czech market

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Raw oats are frequently contaminated by fungi producing mycotoxins, and as such, they can pose a health risk to humans regularly consuming oat products. To reveal the effect of particular processing steps on contamination levels in final oat products, two series of samples obtained from an oat flake manufacturer were analysed. Among oat fractions treated, the most significant mycotoxin decrease was demonstrated in cleaning and dehulling steps, where the observed mycotoxin reduction was in the range of 13–75% for monitored mycotoxins, enniatin B, enniatin B1, HT-2 toxin, T-2 toxin, beauvericin and tentoxin. The overall mycotoxin reduction found in final oat flakes was in the range of 65–100%. Furthermore, 20 commercially available oat flakes from the Czech market were analysed. We detected 16 mycotoxins, mainly trichothecenes and emerging enniatins with levels in the interval of 1–156 μg kg–1. With regard to the current EU legislation, two analysed oat flake products exceeded the maximum limit for ochratoxin A. © 2021 Czech Academy of Agricultural Sciences. All rights reserved.

  • Název v anglickém jazyce

    Mycotoxins in oat flakes – Changes during production and occurrence on the Czech market

  • Popis výsledku anglicky

    Raw oats are frequently contaminated by fungi producing mycotoxins, and as such, they can pose a health risk to humans regularly consuming oat products. To reveal the effect of particular processing steps on contamination levels in final oat products, two series of samples obtained from an oat flake manufacturer were analysed. Among oat fractions treated, the most significant mycotoxin decrease was demonstrated in cleaning and dehulling steps, where the observed mycotoxin reduction was in the range of 13–75% for monitored mycotoxins, enniatin B, enniatin B1, HT-2 toxin, T-2 toxin, beauvericin and tentoxin. The overall mycotoxin reduction found in final oat flakes was in the range of 65–100%. Furthermore, 20 commercially available oat flakes from the Czech market were analysed. We detected 16 mycotoxins, mainly trichothecenes and emerging enniatins with levels in the interval of 1–156 μg kg–1. With regard to the current EU legislation, two analysed oat flake products exceeded the maximum limit for ochratoxin A. © 2021 Czech Academy of Agricultural Sciences. All rights reserved.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    39

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    131-139

  • Kód UT WoS článku

    000646033000009

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85109076713