Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ethylen oxid: "Nový kontaminant" potravin a krmiv

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F21%3A43922880" target="_blank" >RIV/60461373:22330/21:43922880 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ethylen oxid: "Nový kontaminant" potravin a krmiv

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ethylen oxid (EO) patří mezi insekticidy a jeho použití je zakázáno v Evropské Unie (EU) od roku 1991 a podle Mezinárodní organizace pro výzkum rakoviny (IARC), je EO řazen mezí kancerogeny 1. třídy. Přítomnost reziduí tohoto pesticidu v potravinách a krmivech je zakázaná a minimální residuální limity (MRL) upravuje Nařízení Evropské Komise č. 396/2005 v platném znění: jako sumu EO a jeho degradačního produktu 2-chloroethanolu (2-CE) vyjádřeném jako EO. V září roku 2020 byl hlášen nález tohoto insekticidu Systémem rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v sezamových semínkách na koncentrační hladině šest set krát vyšší, než je stanovený MRL (0,05 mg/kg). Za období 09/2020–10/2021 bylo hlášeno v systému RASFF více než 680 případů přítomností EO v potravinách, ve většině případů se jednalo o koření a olejnatá semena (zejména sezamová semínka). Dále byly také hlášeny případy kontaminace různých potravinářských aditiv (např. E410 a E415) i dalších potravinářských komodit do kterých se přidávají jako např. zmrzlina, čerstvé a zmražené pečivo, směsi na pečení, mléčné výrobky aj. EO se stále používá pro sterilizaci povrchu zdravotnických materiálů a pro ošetření koření a semínek v některých zemích. U semínek a koření pak je nutno provádět provzdušňování, aby nedocházelo k reakci zbytkového EO s chloridovými ionty, které běžně se nachází v těchto matricích. Pokud provzdušňování není prováděno správně či vůbec, dochází během skladování ke vzniku 2-CE, který tak lze považovat za látku indikující použití EO pro fumigaci dané matrice. Doposud nepatřila kontrola a monitorování EO v potravinách mezi rutinní metody v analytických laboratořích a bylo publikováno jen několik studií zabývajících se touto problematikou. Nevýhodou většiny analytických metod se spočívá v časové náročné přeměně (konverze) EO na 2-CE za použití jodidu sodného.

  • Název v anglickém jazyce

    Ethylen oxide „New contaminant“ of food and feed

  • Popis výsledku anglicky

    Ethylene oxide (EO) is an insecticide and its use has been banned in the European Union (EU) since 1991 and according to the International Organization for Research on Cancer (IARC), EO is a Group 1 carcinogen. The presence of residues of this pesticide in food and feed is prohibited and its minimum residue limit (MRLs) is regulated by European Commission Regulation No. 396/2005 as amended: as the sum of EO and its degradation product 2-chloroethanol (2-CE) expressed as EO. In September 2020, this insecticide was reported by the Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) in sesame seeds at the concentration level six hundred times higher than the MRL (0.05 mg/kg). During the period from 09.2020 to 10.2021, more than 680 cases of EO in food were reported in the RASFF system, most of which were in spices and oilseeds (especially sesame seeds). There have also been reports of contamination of various food additives (e.g. E410 and E415) and other food commodities to which they are added, such as ice cream, fresh and frozen bread, baking mixes, dairy products, etc. EO is still used to sterilize the surface of medical devices. materials and for the treatment of spices and seeds in some countries. The seeds and spices must then be aerated to prevent residual EO from reacting with the chloride ions commonly found in these matrices. If aeration is not performed correctly or not at all, 2-CE is formed during storage, which can be considered as a substance indicating the use of EO to fumigate the matrix. To date, the control and monitoring of EO in food has not been a routine method in analytical laboratories and only a few studies have been published on this issue. The disadvantage of most analytical methods is the time-consuming conversion of EO to 2-CE using sodium iodide.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Recenzovaný zborník príspevkov z vedeckej konferencie Mladí vedci – bezpečnosť potravinového reťazca 2021

  • ISBN

    978-80-89738-30-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    30-33

  • Název nakladatele

    Ministerstvo zemědělství a rozvoj venkova Slovenské republiky

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Online

  • Datum konání akce

    7. 12. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku