Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Use of Lactiplantibacillus plantarum for dairy and non-dairy fermented products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43924335" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43924335 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://cjfs.agriculturejournals.cz/artkey/cjf-202205-0008_use-of-lactiplantibacillus-plantarum-for-dairy-and-non-dairy-fermented-products.php" target="_blank" >https://cjfs.agriculturejournals.cz/artkey/cjf-202205-0008_use-of-lactiplantibacillus-plantarum-for-dairy-and-non-dairy-fermented-products.php</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/132/2022-CJFS" target="_blank" >10.17221/132/2022-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Use of Lactiplantibacillus plantarum for dairy and non-dairy fermented products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, two strains of Lactiplantibacillus plantarum 299v and CCDM 181 were tested for their ability to grow in milk and soy beverage, for stability during cold storage of fermented beverages, compatibility with yoghurt culture and activity against yeasts. Both strains grew better in soy drink compared to milk. During co-culturing with the yoghurt culture, sufficient acidification of milk and soy beverage necessary for the production of fermented products was achieved. The stability of tested strains in media at pH 4.5 for 28 days at 5 °C was good. L. plantarum was effective in the inhibition of undesirable yeast growth, but the ability was strain-specific. Tested strains demonstrated also a strain-specific ability to suppress the growth of yoghurt culture bacteria. For a possible application of co-culturing L. plantarum with the yoghurt culture, verification of the mutual compatibility of specific strains is necessary.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of Lactiplantibacillus plantarum for dairy and non-dairy fermented products

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, two strains of Lactiplantibacillus plantarum 299v and CCDM 181 were tested for their ability to grow in milk and soy beverage, for stability during cold storage of fermented beverages, compatibility with yoghurt culture and activity against yeasts. Both strains grew better in soy drink compared to milk. During co-culturing with the yoghurt culture, sufficient acidification of milk and soy beverage necessary for the production of fermented products was achieved. The stability of tested strains in media at pH 4.5 for 28 days at 5 °C was good. L. plantarum was effective in the inhibition of undesirable yeast growth, but the ability was strain-specific. Tested strains demonstrated also a strain-specific ability to suppress the growth of yoghurt culture bacteria. For a possible application of co-culturing L. plantarum with the yoghurt culture, verification of the mutual compatibility of specific strains is necessary.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910036" target="_blank" >QK1910036: Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    0862-8653

  • e-ISSN

    1805-9317

  • Svazek periodika

    40

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    392-399

  • Kód UT WoS článku

    000876790300001

  • EID výsledku v databázi Scopus