Use of Lactiplantibacillus plantarum for dairy and non-dairy fermented products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43924335" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43924335 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cjfs.agriculturejournals.cz/artkey/cjf-202205-0008_use-of-lactiplantibacillus-plantarum-for-dairy-and-non-dairy-fermented-products.php" target="_blank" >https://cjfs.agriculturejournals.cz/artkey/cjf-202205-0008_use-of-lactiplantibacillus-plantarum-for-dairy-and-non-dairy-fermented-products.php</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/132/2022-CJFS" target="_blank" >10.17221/132/2022-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Use of Lactiplantibacillus plantarum for dairy and non-dairy fermented products
Popis výsledku v původním jazyce
In this study, two strains of Lactiplantibacillus plantarum 299v and CCDM 181 were tested for their ability to grow in milk and soy beverage, for stability during cold storage of fermented beverages, compatibility with yoghurt culture and activity against yeasts. Both strains grew better in soy drink compared to milk. During co-culturing with the yoghurt culture, sufficient acidification of milk and soy beverage necessary for the production of fermented products was achieved. The stability of tested strains in media at pH 4.5 for 28 days at 5 °C was good. L. plantarum was effective in the inhibition of undesirable yeast growth, but the ability was strain-specific. Tested strains demonstrated also a strain-specific ability to suppress the growth of yoghurt culture bacteria. For a possible application of co-culturing L. plantarum with the yoghurt culture, verification of the mutual compatibility of specific strains is necessary.
Název v anglickém jazyce
Use of Lactiplantibacillus plantarum for dairy and non-dairy fermented products
Popis výsledku anglicky
In this study, two strains of Lactiplantibacillus plantarum 299v and CCDM 181 were tested for their ability to grow in milk and soy beverage, for stability during cold storage of fermented beverages, compatibility with yoghurt culture and activity against yeasts. Both strains grew better in soy drink compared to milk. During co-culturing with the yoghurt culture, sufficient acidification of milk and soy beverage necessary for the production of fermented products was achieved. The stability of tested strains in media at pH 4.5 for 28 days at 5 °C was good. L. plantarum was effective in the inhibition of undesirable yeast growth, but the ability was strain-specific. Tested strains demonstrated also a strain-specific ability to suppress the growth of yoghurt culture bacteria. For a possible application of co-culturing L. plantarum with the yoghurt culture, verification of the mutual compatibility of specific strains is necessary.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910036" target="_blank" >QK1910036: Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
0862-8653
e-ISSN
1805-9317
Svazek periodika
40
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
392-399
Kód UT WoS článku
000876790300001
EID výsledku v databázi Scopus
—