Lactiplantibacillus plantarum s probiotickým potenciálem pro fermentované mléčné i nemléčné výrobky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928298" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928298 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lactiplantibacillus plantarum s probiotickým potenciálem pro fermentované mléčné i nemléčné výrobky
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byla testována schopnost růstu kmenů Lactiplantibacillus plantarum a jogurtové kultury v mléce a v sójovém nápoji samostatně a při společné kokultivaci. Kmeny L. plantarum vykazovaly lepší růst v sójovém nápoji než v mléce. V sójovém nápoji byl zaznamenán menší nárůst Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, růst Streptococcus thermophilus nebyl použitým médiem ovlivněn. Při společné kultivaci však docházelo v sójovém nápoji k nižšímu nárůstu S. thermophilus, růst L. delbrueckii subsp. bulgaricus byl zastaven. Nicméně i po 28 dnech skladování obsahovaly výrobky požadovanou koncentraci mikroorganismů jogurtové kultury (více než 107 KTJ/g) a vysokou koncentraci buněk L. plantarum (více než 107 KTJ/g v jogurtu a více než 108 KTJ/g v sójovém fermentovaném výrobku). Agarovou difuzní metodou byla zjištěna kmenově specifická možnost inhibice mikroorganismů jogurtové kultury kmeny L. plantarum.
Název v anglickém jazyce
Lactiplantibacillus plantarum with probiotic potential for fermented dairy and non-dairy products
Popis výsledku anglicky
The growth ability of Lactiplantibacillus plantarum strains and yogurt culture in milk and in soy beverage both separately and during co-culturing was tested in this work. L. plantarum strains showed better growth in soy beverage than in milk. A minor growth of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus was found in the soy beverage, the growth of Streptococcus thermophilus was not affected by the medium used. In co-culturing, however, there was a lower increase of S. thermophilus in the soy beverage, the growth of L. delbrueckii subsp. bulgaricus was stopped. However, even after 28 days of storage, the products contained the required concentration of yogurt culture microorganisms (more than 107 KTJ/g) and a high concentration of L. plantarum cells (more than 107 KTJ/g in yogurt and more than 108 KTJ/g in soy fermented product). The agar diffusion method revealed a strain-specific possibility of inhibition of the yogurt culture by L. plantarum strains.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
78
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
22-27
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—