Abstrakt: Vliv mykotoxinu zearalenonu na růst bakterií rodu Streptococcus a Lactobacillus.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F05%3A8P005604" target="_blank" >RIV/49608851:_____/05:8P005604 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Abstract: Influence of mycotoxin zearalenon on growth of bacteria genus Streptococcus and Lactobacillus.
Popis výsledku v původním jazyce
The influnce of the zearalenon on the growth of yoghurt culture YC?180?YO?Flex which contains the strains Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. was observed. The different concentrations of zearalenone were prepared: 10 ?g /l, 100 ?g/l, 250 ?g/l, 500 ?g/l and 1000 ?g/l and yoghurt sample were fermented at temperature 45°C for 5 hours. Final products werer analysed and samples cultivated on: Streptococcus Thermophilus Isolation Agar (HiMedia) at 36°C/24hours and Lactobacillus Bulgaricus Agar Base (HiMedia) at 36°C/48-72hours under anaerobic conditions. At growth curve comparisons of control sample (sample without zearalenone) with experimental the negative effect on yoghurt culture growth was investigatedalready at lowest zearalenone concentration.
Název v anglickém jazyce
Abstract: Influence of mycotoxin zearalenon on growth of bacteria genus Streptococcus and Lactobacillus.
Popis výsledku anglicky
The influnce of the zearalenon on the growth of yoghurt culture YC?180?YO?Flex which contains the strains Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. was observed. The different concentrations of zearalenone were prepared: 10 ?g /l, 100 ?g/l, 250 ?g/l, 500 ?g/l and 1000 ?g/l and yoghurt sample were fermented at temperature 45°C for 5 hours. Final products werer analysed and samples cultivated on: Streptococcus Thermophilus Isolation Agar (HiMedia) at 36°C/24hours and Lactobacillus Bulgaricus Agar Base (HiMedia) at 36°C/48-72hours under anaerobic conditions. At growth curve comparisons of control sample (sample without zearalenone) with experimental the negative effect on yoghurt culture growth was investigatedalready at lowest zearalenone concentration.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3025" target="_blank" >QF3025: Látky s estrogenními účinky v potravních řetězcích, ovlivnění zdraví a užitkovosti hospodářských zvířat a bezpečnosti potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů