Mykotoxinová kontaminace a její případné účinky v mlékařství.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P005606" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P005606 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mykotoxinová kontaminace a její případné účinky v mlékařství.
Popis výsledku v původním jazyce
Jak je známo, výskyt mykotoxinů v krmivech pro dojnice může být nebezpečný pro zvířata, mléčné produkty a spotřebitele ve smyslu vzrůstu citlivosti k různým onemocněním. Kukuřice je krmivo které je v úzkém vztahu k výskytu fuzariových mykotoxinů z různých praktických důvodů. Zearalenonový roztok byl experimentálně přidán do modelové přípravy jogurtu. Ve vzorcích jogurtu bylo dosaženo koncentrací od 10 do 1000 ?g/l. Fermentační proces byl ovlivněn během pěti hodin inkubace. Titrační kyselost byla zřetelně redukována koncentracemi zearalenonu a celkové počty ušlechtilých mlékařských kultur Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) na konci experimentu rovněž. Zearalenonová degradace zapříčiněná prostřednictvím mikrobiálního metabolismu během pěti hodin byla odhadnutaod 3.1 do 25.0 %, většinou 10 % a byla tak docela podstatná. Ale výsledky nebyly tak přesvědčivé v každém případě pokusu. Tuto skutečnost je také nezby
Název v anglickém jazyce
Mycotoxin contamination and its incidental effects in dairying.
Popis výsledku anglicky
As it is known, mycotoxins occurrence in dairy cow feedstuffs can be dangerous for animals, milk products and consumers in terms of increase of sensitivity to different illnesses. Maize is feedstuff which is in close relationship to fusarium an mycotoxinoccurrence for different practical reasons. Zearalenone solution was experimentally added into model yoghurt production. In yoghurt samples the concentrations from 10 to 1000 ?g/l were reached. The fermentation procedure was influenced during five hoursof incubation. The titratable acidity was markedly reduced by zearalenone concentrations and the total counts of noble dairy culture (Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus)at the end of experiments as well. The zearalenone degradation which was caused by microbial metabolism during five ours was estimated from 3.1 to 25.0 %, mostly 10 % and was quite essential. But results were not so convincing in every c
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3025" target="_blank" >QF3025: Látky s estrogenními účinky v potravních řetězcích, ovlivnění zdraví a užitkovosti hospodářských zvířat a bezpečnosti potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mliekarstvo
ISSN
1210-3144
e-ISSN
—
Svazek periodika
38
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
41-47
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—