Extrusion process of maize grits used for nixtamalization
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43924498" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43924498 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cjfs.agriculturejournals.cz/pdfs/cjf/2022/02/08.pdf" target="_blank" >https://cjfs.agriculturejournals.cz/pdfs/cjf/2022/02/08.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/188/2021-CJFS" target="_blank" >10.17221/188/2021-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Extrusion process of maize grits used for nixtamalization
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the paper was to seek optimum conditions of extrusion cooking and follow-up processing to produce high-quality tortillas with good sensory properties. Sixteen samples of maize flour were prepared by extrusion with and without alkaline treatment. The extrudate diameters depended primarily on the moisture content of the premix and the temperature in the extruder. Alkaline treatment with calcium hydroxide [Ca(OH)2] had a strong effect on water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), pH, and colour of the extrudates. Besides, WAI was influenced by the moisture of the premix and by the temperature in the second zone of the extruder. Soluble dietary fibre (SDF) in the samples with the addition of Ca(OH)2 increased more than in the samples without alkaline treatment. In addition, a higher screw speed influen
Název v anglickém jazyce
Extrusion process of maize grits used for nixtamalization
Popis výsledku anglicky
The aim of the paper was to seek optimum conditions of extrusion cooking and follow-up processing to produce high-quality tortillas with good sensory properties. Sixteen samples of maize flour were prepared by extrusion with and without alkaline treatment. The extrudate diameters depended primarily on the moisture content of the premix and the temperature in the extruder. Alkaline treatment with calcium hydroxide [Ca(OH)2] had a strong effect on water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), pH, and colour of the extrudates. Besides, WAI was influenced by the moisture of the premix and by the temperature in the second zone of the extruder. Soluble dietary fibre (SDF) in the samples with the addition of Ca(OH)2 increased more than in the samples without alkaline treatment. In addition, a higher screw speed influen
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
0862-8653
e-ISSN
1805-9317
Svazek periodika
40
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
138-146
Kód UT WoS článku
000792766700008
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85130185974