Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Formulation and Characterization of Corn Grits- Propylene Glycol Extrudates

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F20%3A43917610" target="_blank" >RIV/62156489:43410/20:43917610 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.matpr.2020.01.230" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.matpr.2020.01.230</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.matpr.2020.01.230" target="_blank" >10.1016/j.matpr.2020.01.230</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Formulation and Characterization of Corn Grits- Propylene Glycol Extrudates

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, we assessed the impact of composition and processing parameters of corn grit-propylene glycol extrudates on their physicochemical characteristics. A twin-screw extruder was used for the extrusion process. Parameters like the amount of glycol, processing temperature, feed moisture, screw speed, and feed rate were optimized using the central composite design for various physicochemical characteristics (Density, expansion, WAI (water absorption index), WSI (water solubility index), porosity and textural properties). WAI and WSI were most affected by amount of added glycol. It indicated the degree of starch jellification during the extrusion process. Porosity was studied to understand the impact on sensory qualities of extrudates. Based on reverse regression coefficient values, the response surfaces were prepared for optimizing individual characteristics. The addition of propylene glycol can be a valuable supplement to the extrusion process of plant materials and contribute to the extrudates quality improvement.

  • Název v anglickém jazyce

    Formulation and Characterization of Corn Grits- Propylene Glycol Extrudates

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, we assessed the impact of composition and processing parameters of corn grit-propylene glycol extrudates on their physicochemical characteristics. A twin-screw extruder was used for the extrusion process. Parameters like the amount of glycol, processing temperature, feed moisture, screw speed, and feed rate were optimized using the central composite design for various physicochemical characteristics (Density, expansion, WAI (water absorption index), WSI (water solubility index), porosity and textural properties). WAI and WSI were most affected by amount of added glycol. It indicated the degree of starch jellification during the extrusion process. Porosity was studied to understand the impact on sensory qualities of extrudates. Based on reverse regression coefficient values, the response surfaces were prepared for optimizing individual characteristics. The addition of propylene glycol can be a valuable supplement to the extrusion process of plant materials and contribute to the extrudates quality improvement.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Materials Today: Proceedings

  • ISBN

  • ISSN

    2214-7853

  • e-ISSN

    2214-7853

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1772-1780

  • Název nakladatele

    Elsevier Science Ltd.

  • Místo vydání

    Oxford

  • Místo konání akce

    Čandígarh

  • Datum konání akce

    13. 4. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000514839900006