Proces extruze ve výrobě krmiv pro zvířata
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880055" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880055 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=archiv&titul=3708&rok=2022" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=archiv&titul=3708&rok=2022</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Proces extruze ve výrobě krmiv pro zvířata
Popis výsledku v původním jazyce
Proces extruze je stále více využíván v oblasti výroby krmiv a potravin na celém světě. Extruze při produkci krmiv je používána již téměř 70 let. Slovo "extruze" pochází z latinského slova "extrudere", které se skládá ze dvou částí "ex" a "trudere", což znamená "vystrčit" nebo "vytlačit" ven přes malý otvor. Extruze je běžná metoda zpracování krmiv, která využívá působení vysokých teplot a tlaků, které působí po krátký čas. Proces vytlačování spočívá v protlačování přiváděného materiálu přes válec za použití jednošnekového nebo dvoušnekového extrudéru, což vede k tvorbě tepla. Oba typy extrudérů lze použít na celou dietu nebo na jednotlivé přísady krmiv. Dvoušnekové extrudéry jsou upřednostňovány před jednošnekovými kvůli lepší kontrole zpracování a široké škále materiálů, které takto lze zpracovávat (např. viskózní či lepkavé). Některé důležité proměnné, které ovlivňují charakteristiky extrudovaného produktu, zahrnují konfiguraci šneku extrudéru, rychlost šneku, teplotu vytlačování a samozřejmě i směs, která je do extrudéru přiváděna (tj. přísady a obsah vlhkosti). Hojně se extrudují vegetabilní komponenty pro výrobu krmiv určené masožravcům a dále proteinová krmiva pro přežvýkavce. Vyrábění krmiv a krmných aditiv pomocí extruze se stalo primární při komerční výrobě většiny suchých krmiv pro domácí mazlíčky a také pro hospodářská zvířata. Pro lepší kvalitu krmiva se za posledních 40 let stala extruze primární technikou také pro výrobu krmiv s vysokým obsahem živin pro většinu druhů ryb.
Název v anglickém jazyce
Extrusion process in animal feed production
Popis výsledku anglicky
The extrusion process is increasingly used in feed and food production worldwide. Extrusion has been used in feed production for almost 70 years. The word 'extrusion' comes from the Latin word 'extrudere', which consists of two parts 'ex' and 'trudere', meaning 'to push out' or 'to push out' through a small hole. Extrusion is a common method of feed processing that uses the application of high temperatures and pressures applied over a short period of time. The extrusion process consists of forcing the feed material through a cylinder using a single or twin screw extruder, resulting in heat generation. Both types of extruders can be used for whole diets or for individual feed ingredients. Twin-screw extruders are preferred over single-screw extruders because of better processing control and the wide range of materials that can be processed in this way (e.g. viscous or sticky). Some important variables that affect the characteristics of the extruded product include the extruder screw configuration, screw speed, extrusion temperature and, of course, the mixture that is fed into the extruder (i.e., additives and moisture content). Vegetable components for the production of feed for carnivores and protein feed for ruminants are widely extruded. The production of feed and feed additives by extrusion has become primary in the commercial production of most dry pet foods and also for livestock. For better feed quality, extrusion has also become the primary technique for the production of high-nutrient feeds for most fish species over the past 40 years.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
12-15
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—