Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Inovace a trendy v mlékárenském průmyslu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43925150" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43925150 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/67992/0001~~cw4IVjAyMDICAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/67992/0001~~cw4IVjAyMDICAA.pdf?redirected</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Inovace a trendy v mlékárenském průmyslu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Inovace mají zásadní roli v konkurenceschopnosti pro uplatnění mlékárenských výrobků na českém i zahraničním trhu. Inovace mohou zahrnovat např. změnu složení, obalu i výrobek založený na nové technologii. Jedním z trendů v inovacích jsou reformulace výrobků, které reagují na požadavky správné výživy úpravou zastoupení hlavních živin, fortifikací nebo přizpůsobení specifickým požadavkům spotřebitelů. Značný inovační potenciál mají procesní inovace, pozornost bude věnována zejména membránovým procesům a aplikaci enzymů při zpracování mléka. Výhledově budou trendy v mlékárenském průmyslu nepochybně ovlivněny Zelenou dohodou pro Evropu. Již nyní je kladen důraz na ekologické hledisko výroby, spotřebu vody, energie, tlak na snížení spotřeby živočišných produktů, produkce rostlinných alternativ. V tomto směru je nutné nabízet seriózní argumentaci a inovace zaměřit i tímto směrem, aby mléčné výrobky zůstaly i nadále pro spotřebitele atraktivní.

  • Název v anglickém jazyce

    Innovations and trends in the dairy industry.

  • Popis výsledku anglicky

    Innovations play a vital role in competitiveness for the use of dairy products on the Czech and foreign markets. Innovations can include, for example, a change in composition, packaging and a product based on new technology. One of the trends in innovation is the reformulation of products that respond to the requirements of proper nutrition by adjusting the representation of the main nutrients, fortification or adaptation to specific consumer requirements. Process innovations have significant innovation potential; attention will be paid in particular to membrane processes and the application of enzymes in milk processing. Looking forward, trends in the dairy industry will undoubtedly be influenced by the Green Deal for Europe. There is already an emphasis on the ecological aspect of production, water and energy consumption, pressure to reduce the consumption of animal products, and the production of plant alternatives. In this direction, it is necessary to offer a serious argument and focus innovation in this direction as well, so that dairy products remain attractive to consumers

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2022 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-142-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    39-42

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT Praha)

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    27. 1. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku