Inovace a trendy v mlékárenském průmyslu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F22%3A43925150" target="_blank" >RIV/60461373:22330/22:43925150 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/67992/0001~~cw4IVjAyMDICAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/67992/0001~~cw4IVjAyMDICAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Inovace a trendy v mlékárenském průmyslu.
Popis výsledku v původním jazyce
Inovace mají zásadní roli v konkurenceschopnosti pro uplatnění mlékárenských výrobků na českém i zahraničním trhu. Inovace mohou zahrnovat např. změnu složení, obalu i výrobek založený na nové technologii. Jedním z trendů v inovacích jsou reformulace výrobků, které reagují na požadavky správné výživy úpravou zastoupení hlavních živin, fortifikací nebo přizpůsobení specifickým požadavkům spotřebitelů. Značný inovační potenciál mají procesní inovace, pozornost bude věnována zejména membránovým procesům a aplikaci enzymů při zpracování mléka. Výhledově budou trendy v mlékárenském průmyslu nepochybně ovlivněny Zelenou dohodou pro Evropu. Již nyní je kladen důraz na ekologické hledisko výroby, spotřebu vody, energie, tlak na snížení spotřeby živočišných produktů, produkce rostlinných alternativ. V tomto směru je nutné nabízet seriózní argumentaci a inovace zaměřit i tímto směrem, aby mléčné výrobky zůstaly i nadále pro spotřebitele atraktivní.
Název v anglickém jazyce
Innovations and trends in the dairy industry.
Popis výsledku anglicky
Innovations play a vital role in competitiveness for the use of dairy products on the Czech and foreign markets. Innovations can include, for example, a change in composition, packaging and a product based on new technology. One of the trends in innovation is the reformulation of products that respond to the requirements of proper nutrition by adjusting the representation of the main nutrients, fortification or adaptation to specific consumer requirements. Process innovations have significant innovation potential; attention will be paid in particular to membrane processes and the application of enzymes in milk processing. Looking forward, trends in the dairy industry will undoubtedly be influenced by the Green Deal for Europe. There is already an emphasis on the ecological aspect of production, water and energy consumption, pressure to reduce the consumption of animal products, and the production of plant alternatives. In this direction, it is necessary to offer a serious argument and focus innovation in this direction as well, so that dairy products remain attractive to consumers
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2022 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-142-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
39-42
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT Praha)
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
27. 1. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—