Zhodnocení vlivu složení krmného substrátu na kvalitu jedlého hmyzu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43926598" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43926598 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení vlivu složení krmného substrátu na kvalitu jedlého hmyzu
Popis výsledku v původním jazyce
Jedlý hmyz je vysoce perspektivní nová potravina (Nařízení (EU) č. 2015/2283), která představuje zajímavou alternativu ke konvenčním zdrojům živočišných bílkovin. S rostoucí popularitou produktů na bázi hmyzu vzrůstají i požadavky na zajištění jejich bezpečnosti a kvality. Například vliv složení krmiva na finální složení hmyzí biomasy není stále dostatečně probádán, a to zejména z pohledu transferu bioaktivních látek. Tato studie se zabývá změnami metabolomu cvrčka banánového (Gryllus assimilis) po úpravě krmného substrátu. V prvním experimentu byla postupně nahrazena bílkovinná složka krmiva (sója) řepkovými výlisky. V druhém experimentu byl běžný krmný substrát obohacen mrkví. Vzorky cvrčků byly analyzovány metodou UHPLC-HRMS/MS a data vyhodnocena pomocí vícerozměrných statistických metod. V obou pokusech byl pozorován transfer bioaktivních látek z krmiva do tkání zkoumaných cvrčků. V prvním experimentu se jednalo o látku sinapin z řepkových výlisků, která je charakteristická svou hořkou chutí a její přítomnost by mohla negativně ovlivnit senzorické vlastnosti výsledného produktu. Pozorován byl i přestup fytoestrogenů sóji – daidzeinu a genisteinu. V druhém experimentu byl, dle očekávání, pozorován přestup karotenoidů do tkání cvrčků. Mrkev měla navíc i vliv na složení lipidické složky. Byl pozorován zejména pokles některých lysofosfolipidů a oxidovaných triacylglycerolů. Získané výsledky mohou pomoci s optimalizací podmínek chovu hmyzu a zajištění jeho požadované kvality.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the influence of the composition of the feeding substrate on the quality of edible insects
Popis výsledku anglicky
Edible insects are a highly promising novel food (Regulation (EU) No. 2015/2283) that represent an interesting alternative to conventional animal protein sources. As the popularity of insect-based products grows, so do the requirements to ensure their safety and quality. For example, the influence of feed composition on the final composition of insect biomass is still rather unexplored, especially from the point of view of the transfer of bioactive compounds. This study deals with changes in the metabolome of the Jamaican field cricket (Gryllus assimilis) after the feed substrate modifications. In the first experiment, the protein component of the feed (soy) was gradually replaced by rapeseed meal. In the second experiment, the feed substrate was supplemented with carrots. The cricket samples were analyzed using UHPLC-HRMS/MS and the data were evaluated using multivariate statistical methods. In both experiments, the transfer of bioactive compounds from the feed to the tissues of the examined crickets was observed. In the first experiment, the compound sinapin from rapeseed meal was detected in the cricket samples. This compound is characterized by its bitter taste, and its presence could negatively affect the sensory properties of the resulting product. The transfer of soy phytoestrogens – daidzein and genistein – was also observed. In the second experiment, as expected, the transfer of carotenoids into cricket tissues was observed. Carrots also had an effect on the composition of the lipid component. In particular, a decrease in some lysophospholipids and oxidized triacylglycerols was observed. The obtained results can help with the optimization of insect breeding conditions and ensuring their desired quality.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů