Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zeleninové lupínky dostupné na českém trhu - jaká je jejich kvalita a jsou bezpečné?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928087" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928087 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zeleninové lupínky dostupné na českém trhu - jaká je jejich kvalita a jsou bezpečné?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zeleninové lupínky se během posledních let staly poměrně oblíbenou pochutinou, a to díky propagaci výrobců a prodejců, kteří je prezentují jako zdravější alternativu bramborových lupínků, navíc představující dobrý zdroj vlákniny a minerálních látek. Na trhu se převážně prodávají jako směsi smažených zelenin (např. mrkev, batáty, červená řepa, pastinák, celer). Na rozdíl od bramborových lupínků, pro jejichž výrobu jsou určené speciální lupínkové odrůdy s nízkým obsahem sacharidů, různé druhy zeleniny disponují až mnohonásobně vyšším obsahem sacharidů, což po jejich tepelném zpracování má za následek několikanásobně vyšší obsah akrylamidu (pravděpodobný lidský karcinogen skupiny 2A dle IARC). Zároveň jsou zeleninové lupínky významným dietárním zdrojem v tuku přítomných procesních kontaminantů esterů monochlorpropandiolu a glycidolu. Tyto látky, resp. jejich volné formy jsou potencionálními a pravděpodobnými lidskými karcinogeny. Na základě omezených informací o kvalitě a bezpečnosti zeleninových lupínků byl proveden průzkum českého trhu. Celkem bylo analyzováno 17 balení smažených zeleninových lupínků (včetně 5 balení vakuově smažených) a 14 balení konvenčně smažených klasických bramborových lupínků. Byly stanoveny kvalitativní parametry tuku (číslo kyselosti, peroxidové číslo a polymerní triacylglyceroly) a obsah procesních kontaminantů – akrylamidu, esterů 2- a 3-monochlorpropan-1,2-diolu a glycidolu. Výsledky byly porovnány s nařízením Komise (EU) a byla spočítána dietární expozice a hraniční expozice (MoE) výše uvedených procesních kontaminantů s ohledem na jednotlivé druhy zeleninových lupínků.

  • Název v anglickém jazyce

    Vegetable crisps available on the Czech marekt – what is their quality and are they safety?

  • Popis výsledku anglicky

    Vegetable crisps have become quite a popular snack in recent years due to the promotion of manufacturers and sellers who present them as a healthier alternative to potato crisps and, moreover, they are a good source of fibre and minerals. They are mainly sold on the market as a mixture of fried vegetables (e.g., carrots, sweet potatoes, beetroot, parsnips, celery). In contrast to potato crisps, where special potato varieties with low sugar content are used for crisp production, various types of vegetables have up to several times higher sugar content. Therefore, during thermal processing, they are much more susceptible to acrylamide formation (a probable human carcinogen group 2A). At the same time, vegetable crisps are a significant dietary source of processing contaminants such as fatty acid esters of monochloropropanediol and glycidol. These contaminants, or their free forms, are potential and probable human carcinogens. Based on limited information on the quality and safety of vegetable crisps, a survey of the Czech market was conducted. A total of 17 packets of fried vegetable crisps (including 5 vacuum-fried packets) and 14 packets of traditional conventionally fried potato crisps were analysed. The quality parameters of the fat (acid number, peroxide number and triacylglycerol polymers) and the content of the processing contaminants – acrylamide, 2- and 3-monochloropropane-1,2-diol esters and glycidyl esters were determined. The results were compared with the Commission Regulation (EU) and the dietary exposure and Margine of Exposure (MoE) of the above processing contaminants were calculated with respect to the individual types of vegetable crisps.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů