Absorbéry kyslíku - typy a vlastnosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928374" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928374 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Absorbéry kyslíku - typy a vlastnosti
Popis výsledku v původním jazyce
Absorbéry kyslíku jsou nejvýraznějším a nejpoužívanějším prostředkem tzv. aktivního balení, které má za úkol nejenom chránit potravinu, ale také záměrně reagovat na změny vnějších nebo vnitřních podmínek tak, aby se tyto změny na kvalitě baleného produktu neprojevily. Tyto prostředky slouží k snížení obsahu kyslíku v obalu na úroveň, která omezí oxidační procesy spojené s přítomností kyslíku (např.: oxidace lipidů) a růst aerobních mikroorganismů (především aerobní bakterie a plísně). V praxi to nejčastěji funguje tak, že absorbér kyslíku umístěný k balenému produktu, vychytá kyslík v jeho okolí a zároveň je schopný snížit i množství kyslíku rozpuštěného v samotném produktu. Pokud je produkt balený do pro kyslík propustného obalu (například většina měkkých obalových materiálů - fólií bez hliníkové vrstvy), pak je absorbér schopen v průběhu skladování produktu vychytat i kyslík prošlý skrz obal a udržovat tak nízký obsah kyslíku po celou dobu jeho trvanlivosti.
Název v anglickém jazyce
Oxygen absorbers - types and properties
Popis výsledku anglicky
Oxygen absorbers or scavengers are the most prominent and most widely used means of so-called active packaging, which has the task of not only protecting the food, but also intentionally reacting to changes in external or internal conditions so that these changes do not affect the quality of the packaged product. These agents are used to reduce the oxygen content in the package to a level that limits oxidation processes associated with the presence of oxygen (e.g. lipid oxidation) and the growth of aerobic microorganisms (mainly aerobic bacteria and fungi). In practice, it most often works in such a way that the oxygen absorber placed next to the packaged product absorbs the oxygen in its surroundings and at the same time is able to reduce the amount of oxygen dissolved in the product itself. If the product is packed in an oxygen-permeable package (for example, most soft packaging materials - foil without an aluminium layer), then the absorber is able to absorb even the oxygen that has passed through the package during product storage and thus maintain a low oxygen content throughout its shelf life.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
1210-4086
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
30-34
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—