Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

POSTBIOTIKA NEBO PROBIOTIKA?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928491" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928491 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_2_2023_3.pdf" target="_blank" >http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_2_2023_3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    POSTBIOTIKA NEBO PROBIOTIKA?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Krome známých probiotik a prebiotik se v odborné i laické literature cím dál casteji objevuje koncepce tzv. paraprobiotik a postbiotik. V obou pripadech se jedná o produkty mikrobiální fermentace, kde není kladen duraz na prítomnost životaschopných mikroorganismu, ale presto je ocekáván výrazný pozitivní úcinek na zdraví konzumenta. Zatímco paraprobiotika jsou inaktivované mikroorganismy, postbiotika jsou jejich metabolické produkty, napr. kyselina mlécná a máselná, které samy o sobe vykazují mohutné fyziologické úcinky a potenciál pozitivne ovlivnit naše zdraví. Mikrobní kultury, napr. fermentované potraviny nám tedy mohou prospívat, i pokud neobsahují živé zárodky.

  • Název v anglickém jazyce

    Postbiotics or probiotics?

  • Popis výsledku anglicky

    Along the well -known probiotics and prebiotics, the concept of so -called paraprobiotics and postbiotics appears more and more often in professional and popular literature. In both cases, these are products of microbial fermentation, where the presence of viable microorganisms is not emphasized, but a significant positive e)ect on the health of the consumer is still expected. While paraprobiotics are inactivated microorganisms, postbiotics are their metabolic products, e.g. lactic and butyric acid, which in themselves show powerful physiological e)ects and the potential to positively influence our health. Microbial cultures, such as fermented foods, can therefore benefit us even if they do not contain live germs

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Bioprospect

  • ISSN

    1210-1737

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    22-24

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus