POSTBIOTIKA NEBO PROBIOTIKA?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928491" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928491 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_2_2023_3.pdf" target="_blank" >http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_2_2023_3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
POSTBIOTIKA NEBO PROBIOTIKA?
Popis výsledku v původním jazyce
Krome známých probiotik a prebiotik se v odborné i laické literature cím dál casteji objevuje koncepce tzv. paraprobiotik a postbiotik. V obou pripadech se jedná o produkty mikrobiální fermentace, kde není kladen duraz na prítomnost životaschopných mikroorganismu, ale presto je ocekáván výrazný pozitivní úcinek na zdraví konzumenta. Zatímco paraprobiotika jsou inaktivované mikroorganismy, postbiotika jsou jejich metabolické produkty, napr. kyselina mlécná a máselná, které samy o sobe vykazují mohutné fyziologické úcinky a potenciál pozitivne ovlivnit naše zdraví. Mikrobní kultury, napr. fermentované potraviny nám tedy mohou prospívat, i pokud neobsahují živé zárodky.
Název v anglickém jazyce
Postbiotics or probiotics?
Popis výsledku anglicky
Along the well -known probiotics and prebiotics, the concept of so -called paraprobiotics and postbiotics appears more and more often in professional and popular literature. In both cases, these are products of microbial fermentation, where the presence of viable microorganisms is not emphasized, but a significant positive e)ect on the health of the consumer is still expected. While paraprobiotics are inactivated microorganisms, postbiotics are their metabolic products, e.g. lactic and butyric acid, which in themselves show powerful physiological e)ects and the potential to positively influence our health. Microbial cultures, such as fermented foods, can therefore benefit us even if they do not contain live germs
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bioprospect
ISSN
1210-1737
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
22-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—