Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Historie a současnost Ústavu konzervace potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928564" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928564 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_1_2023_3.pdf" target="_blank" >http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_1_2023_3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Historie a současnost Ústavu konzervace potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ústav konzervace potravin vznikl v roce 1957 jako samostatná Katedra konzervárenské technologie na Fakultě potravinářské technologie Vysoké školy chemicko‑technologické v Praze. V roce 1966 byla katedra přejmenována na Katedru konzervace potravin, v roce 1991 došlo k přejmenování na Ústav konzervace potravin a technologie masa a v roce 2012 na Ústav konzervace potravin. Zakladatelem Katedry konzervárenské technologie byl profesor Vladimír Kyzlink, jehož monografie „Základy konzervace potravin“ patřila v potravinářských oborech po mnoho desetiletí mezi klíčové vysokoškolské učebnice. Základní pracovní koncepce tehdejší katedry zahrnovala obecnou problematiku konzervace neúdržných potravin, se zaměřením na úchovu rostlinných materiálů, zejména ovoce a zeleniny, a na zpracování produktů živočišného původu (zejména masa a vajec).

  • Název v anglickém jazyce

    History and present of the Department of Food Preservation

  • Popis výsledku anglicky

    The Institute of Food Preservation was established in 1957 as an independent Department of Canning Technology at the Faculty of Food Technology of the University of Chemical Technology in Prague. In 1966, the department was renamed the Department of Food Preservation, in 1991 it was renamed the Institute of Food Preservation and Meat Technology, and in 2012 the Institute of Food Preservation. The founder of the Department of Canning Technology was Professor Vladimír Kyzlink, whose monograph &quot;Fundamentals of Food Preservation&quot; was one of the key university textbooks in the food industry for many decades. The basic working concept of the department at that time included the general issue of non-perishable food preservation, with a focus on the preservation of plant materials, especially fruit and vegetables, and on the processing of products of animal origin (especially meat and eggs).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Bioprospect

  • ISSN

    1210-1737

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1/2023

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    6-7

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus