Historie a současnost Ústavu konzervace potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928564" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928564 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_1_2023_3.pdf" target="_blank" >http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_1_2023_3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Historie a současnost Ústavu konzervace potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Ústav konzervace potravin vznikl v roce 1957 jako samostatná Katedra konzervárenské technologie na Fakultě potravinářské technologie Vysoké školy chemicko‑technologické v Praze. V roce 1966 byla katedra přejmenována na Katedru konzervace potravin, v roce 1991 došlo k přejmenování na Ústav konzervace potravin a technologie masa a v roce 2012 na Ústav konzervace potravin. Zakladatelem Katedry konzervárenské technologie byl profesor Vladimír Kyzlink, jehož monografie „Základy konzervace potravin“ patřila v potravinářských oborech po mnoho desetiletí mezi klíčové vysokoškolské učebnice. Základní pracovní koncepce tehdejší katedry zahrnovala obecnou problematiku konzervace neúdržných potravin, se zaměřením na úchovu rostlinných materiálů, zejména ovoce a zeleniny, a na zpracování produktů živočišného původu (zejména masa a vajec).
Název v anglickém jazyce
History and present of the Department of Food Preservation
Popis výsledku anglicky
The Institute of Food Preservation was established in 1957 as an independent Department of Canning Technology at the Faculty of Food Technology of the University of Chemical Technology in Prague. In 1966, the department was renamed the Department of Food Preservation, in 1991 it was renamed the Institute of Food Preservation and Meat Technology, and in 2012 the Institute of Food Preservation. The founder of the Department of Canning Technology was Professor Vladimír Kyzlink, whose monograph "Fundamentals of Food Preservation" was one of the key university textbooks in the food industry for many decades. The basic working concept of the department at that time included the general issue of non-perishable food preservation, with a focus on the preservation of plant materials, especially fruit and vegetables, and on the processing of products of animal origin (especially meat and eggs).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bioprospect
ISSN
1210-1737
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
1/2023
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
6-7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—