Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv získávání a rafinace rostlinných olejů na obsah sterolů, tokoferolů a ostatních minoritních sloučenin.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928760" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928760 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv získávání a rafinace rostlinných olejů na obsah sterolů, tokoferolů a ostatních minoritních sloučenin.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl zhodnocen vliv průmyslového získávání surových řepkových olejů (předlis, dolis, rozpouštědlová extrakce) na významné fyzikálně-chemické vlastnosti olejů. V laboratoři bylo simulováno šnekové lisování (konstrukční řešení: dolis) 6 doporučených hydridních odrůd z ÚKZÚZ za tepla (teplota oleje: 60 – 70 °C). Bylo prokázáno, že řepkové oleje izolované studeným a teplým předlisem obsahovaly o 20 – 30 % méně tokoferolů i fytosterolů. Současně však obsahovaly nižší obsah volných mastných kyselin či alkylhydroperoxidů, které je zapotřebí odstranit v průběhu fyzikální rafinace. Závěrem lze konstatovat, že oleje získané šetrnějším způsobem obsahovaly dostatečné množství lipofilních antioxidantů a jejich údržnost/stabilita byla pro potřeby fyzikální rafinace přijatelná (IP = 4,65 až 5,83 h při 120 °C).Dále byla sledována retence biologicky aktivních sloučenin (fytosteroly, tokoferoly, skvalen) při šetrné i konvenční fyzikální rafinaci surových řepkových olejů. Destilace na krátké cestě způsobila větší ztráty antioxidantů a pravděpodobně také přestřik triacylglycerolů, což není žádoucí z nutričního, ani ekonomického hlediska.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of extraction and refining of vegetable oils on the content of sterols, tocopherols and other minor compounds.

  • Popis výsledku anglicky

    The influence of the industrial extraction of crude rapeseed oils (pre-pressing, dolising, solvent extraction) on the important physico-chemical properties of the oils was evaluated. In the laboratory, screw pressing (design solution: dolis) of 6 recommended hydride varieties from ÚKZÚZ was simulated under heat (oil temperature: 60 – 70 °C). It was proven that rapeseed oils isolated by cold and warm prepress contained 20-30% less tocopherols and phytosterols. However, they contained a lower content of free fatty acids or alkyl hydroperoxides, which are needed during physical refining. In conclusion, it can be stated that the oils obtained in a gentler way contained a sufficient amount of lipophilic antioxidants and their sustainability/stability was acceptable for the needs of physical refining (IP = 4.65 to 5.83 h at 120 °C).Furthermore, the retention of biologically active compounds (phytosterols, tocopherols, squalene) was monitored during gentle and conventional physical refining of crude rapeseed oils. Distillation on a short path caused greater losses of antioxidants and probably also an overspray of triacylglycerols, which is not desirable from a nutritional or economic point of view.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/FW03010017" target="_blank" >FW03010017: Pokročilé metody rafinace rostlinných olejů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek z 60. Mezinárodní konference o olejích a tucích

  • ISBN

    978-80-88307-15-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    42-51

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Strážnice

  • Datum konání akce

    10. 5. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku