Vliv získávání a rafinace rostlinných olejů na obsah sterolů, tokoferolů a ostatních minoritních sloučenin.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928760" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928760 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv získávání a rafinace rostlinných olejů na obsah sterolů, tokoferolů a ostatních minoritních sloučenin.
Popis výsledku v původním jazyce
Byl zhodnocen vliv průmyslového získávání surových řepkových olejů (předlis, dolis, rozpouštědlová extrakce) na významné fyzikálně-chemické vlastnosti olejů. V laboratoři bylo simulováno šnekové lisování (konstrukční řešení: dolis) 6 doporučených hydridních odrůd z ÚKZÚZ za tepla (teplota oleje: 60 – 70 °C). Bylo prokázáno, že řepkové oleje izolované studeným a teplým předlisem obsahovaly o 20 – 30 % méně tokoferolů i fytosterolů. Současně však obsahovaly nižší obsah volných mastných kyselin či alkylhydroperoxidů, které je zapotřebí odstranit v průběhu fyzikální rafinace. Závěrem lze konstatovat, že oleje získané šetrnějším způsobem obsahovaly dostatečné množství lipofilních antioxidantů a jejich údržnost/stabilita byla pro potřeby fyzikální rafinace přijatelná (IP = 4,65 až 5,83 h při 120 °C).Dále byla sledována retence biologicky aktivních sloučenin (fytosteroly, tokoferoly, skvalen) při šetrné i konvenční fyzikální rafinaci surových řepkových olejů. Destilace na krátké cestě způsobila větší ztráty antioxidantů a pravděpodobně také přestřik triacylglycerolů, což není žádoucí z nutričního, ani ekonomického hlediska.
Název v anglickém jazyce
Effect of extraction and refining of vegetable oils on the content of sterols, tocopherols and other minor compounds.
Popis výsledku anglicky
The influence of the industrial extraction of crude rapeseed oils (pre-pressing, dolising, solvent extraction) on the important physico-chemical properties of the oils was evaluated. In the laboratory, screw pressing (design solution: dolis) of 6 recommended hydride varieties from ÚKZÚZ was simulated under heat (oil temperature: 60 – 70 °C). It was proven that rapeseed oils isolated by cold and warm prepress contained 20-30% less tocopherols and phytosterols. However, they contained a lower content of free fatty acids or alkyl hydroperoxides, which are needed during physical refining. In conclusion, it can be stated that the oils obtained in a gentler way contained a sufficient amount of lipophilic antioxidants and their sustainability/stability was acceptable for the needs of physical refining (IP = 4.65 to 5.83 h at 120 °C).Furthermore, the retention of biologically active compounds (phytosterols, tocopherols, squalene) was monitored during gentle and conventional physical refining of crude rapeseed oils. Distillation on a short path caused greater losses of antioxidants and probably also an overspray of triacylglycerols, which is not desirable from a nutritional or economic point of view.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FW03010017" target="_blank" >FW03010017: Pokročilé metody rafinace rostlinných olejů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z 60. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-88307-15-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
42-51
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Strážnice
Datum konání akce
10. 5. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—