Vliv teploty a doby skladování na obsah vitaminu C v rybízových nápojích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43929928" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43929928 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv teploty a doby skladování na obsah vitaminu C v rybízových nápojích
Popis výsledku v původním jazyce
Vitamin C patří mezi nejméně stabilní vitaminy. Je známo, že na jeho pokles mají vliv vysoké teploty, doba skladování, přítomnosti kyslíku a delší kontakt s kovovými součástmi např. při technologickém procesu výroby produktů z ovoce/zeleniny. V této práci byl porovnáván vliv teploty a doby skladování na obsah vitaminu C ve šťávách z černého, červeného a bílého rybízu a nektarech z černého rybízu. Společně s tím byl sledován vliv přídavku enzymu a podmínek pasterace. Nejvýznamnější vliv na pokles obsahu vitaminu C měla teplota skladování 20 °C a doba pasterace (80 °C) 10 a 15 minut.
Název v anglickém jazyce
Effect of temperature and storage time on the vitamin C content of currant products
Popis výsledku anglicky
Vitamin C is one of the least stable vitamins. It is known to be sensitive to high temperature, storage time, presence of oxygen and prolonged contact with metal components, e.g. during the technological process of fruit/vegetable products. In this work, the effect of temperature and storage time on the vitamin C content of black, red, and white currant juices and blackcurrant nectars was compared. Together with this, the effect of enzyme addition and pasteurization conditions was investigated. Storage temperature of 20 °C and pasteurisation time (80 °C) of 10 and 15 minutes and more had the greatest effect on the reduction of vitamin C content.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
78
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
23-27
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—