Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Těžení šťávy – část 3. Všeobecné zásady těžení šťávy a hodnocení extraktorů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931337" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931337 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/290-293.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/290-293.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Těžení šťávy – část 3. Všeobecné zásady těžení šťávy a hodnocení extraktorů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Technologické požadavky na extraktory je možno shrnout do následujících bodů :- vyslazení řízků na 0,5 – 1,0 % cukru při sušině 8 %, což představuje tzv. známé ztráty při extrakci,- doporučuje se pracovat s hmotnostním odtahem 105 – 115 % ř.,– doba průchodu řízků extraktorem 60 – 120 min,– požadavek co nejrychlejšího prohřátí řízků na teplotu nad 70 oCna začátku extraktoru, výhodné u extraktorů se zabudovaným tepelným výměníkem na ohřev řízků horkou šťávou,– nízká spotřeba mechanické a tepelné energie,– minimální mechanické poškození vyslazených řízků,– vysoká kvalita surové šťávy, nízký obsah drtě, Q &gt; 92 % (podle kvality řepné šťávy)

  • Název v anglickém jazyce

    Sugar technology - juice extraction - Part 3. General fundamentals of juice extraction and evaluation of extractors

  • Popis výsledku anglicky

    The technological requirements for extractors can be summarised as follows :- Sweetening of the cuttings to 0,5-1,0 % sugar at 8 % dry matter, which represents the &apos;known extraction loss&apos;,- it is recommended to work with a mass extraction of 105-115 % of the cut,- the time taken for the cuttings to pass through the extractor is 60-120 min,- the requirement to heat the cuttings to a temperature above 70 oC as quickly as possibleat the start of the extractor, preferably in extractors with a built-in heat exchanger for heating the cuttings with hot juice,- low consumption of mechanical and thermal energy,- minimal mechanical damage to the dried cuttings,- high quality of raw juice, low crumb content, Q &gt; 92 % (depending on the quality of the beet juice)

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LISTY CUKROVARNICKE A REPARSKE

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

    1805-9708

  • Svazek periodika

    140

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7-8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    290-293

  • Kód UT WoS článku

    001335047000012

  • EID výsledku v databázi Scopus