Těžení šťávy – část 3. Všeobecné zásady těžení šťávy a hodnocení extraktorů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931337" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931337 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/290-293.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/290-293.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Těžení šťávy – část 3. Všeobecné zásady těžení šťávy a hodnocení extraktorů
Popis výsledku v původním jazyce
Technologické požadavky na extraktory je možno shrnout do následujících bodů :- vyslazení řízků na 0,5 – 1,0 % cukru při sušině 8 %, což představuje tzv. známé ztráty při extrakci,- doporučuje se pracovat s hmotnostním odtahem 105 – 115 % ř.,– doba průchodu řízků extraktorem 60 – 120 min,– požadavek co nejrychlejšího prohřátí řízků na teplotu nad 70 oCna začátku extraktoru, výhodné u extraktorů se zabudovaným tepelným výměníkem na ohřev řízků horkou šťávou,– nízká spotřeba mechanické a tepelné energie,– minimální mechanické poškození vyslazených řízků,– vysoká kvalita surové šťávy, nízký obsah drtě, Q > 92 % (podle kvality řepné šťávy)
Název v anglickém jazyce
Sugar technology - juice extraction - Part 3. General fundamentals of juice extraction and evaluation of extractors
Popis výsledku anglicky
The technological requirements for extractors can be summarised as follows :- Sweetening of the cuttings to 0,5-1,0 % sugar at 8 % dry matter, which represents the 'known extraction loss',- it is recommended to work with a mass extraction of 105-115 % of the cut,- the time taken for the cuttings to pass through the extractor is 60-120 min,- the requirement to heat the cuttings to a temperature above 70 oC as quickly as possibleat the start of the extractor, preferably in extractors with a built-in heat exchanger for heating the cuttings with hot juice,- low consumption of mechanical and thermal energy,- minimal mechanical damage to the dried cuttings,- high quality of raw juice, low crumb content, Q > 92 % (depending on the quality of the beet juice)
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
LISTY CUKROVARNICKE A REPARSKE
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Svazek periodika
140
Číslo periodika v rámci svazku
7-8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
290-293
Kód UT WoS článku
001335047000012
EID výsledku v databázi Scopus
—