Těžení šťávy – část 2. Extraktory
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931342" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931342 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/228-231.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/228-231.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Těžení šťávy – část 2. Extraktory
Popis výsledku v původním jazyce
K těžení surové šťávy z řepných řízků se používají extraktory, což jsou mechanizované a plně automatizované kontinuální aparáty s protiproudým tokem řízků a extrakční vody. K obsluze extraktoru stačí jeden pracovník u velínu. Nejčastěji se vyskytující konstrukce extraktorů jsou extraktory věžové, žlabové a bubnové (rotační), velice zřídka se používají v řepném cukrovarnictví ještě extraktory skrápěcí. Podle způsobu práce rozlišujeme extraktory, které pracují se spařováním řízků nebo bez spařování.
Název v anglickém jazyce
Sugar technology - juice extraction - Part 2. Extractors
Popis výsledku anglicky
Extractors, which are mechanised and fully automated continuous apparatus with counter-current flow of cuttings and extraction water, are used to extract the raw juice from beet pulp. A single worker at the elevator is sufficient to operate the extractor. The most common extractor designs are tower, trough and drum (rotary) extractors; very rarely are scraper extractors also used in the beet sugar industry. Depending on the method of operation, extractors are distinguished between extractors that work with or without scalding of the cuttings.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
LISTY CUKROVARNICKE A REPARSKE
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Svazek periodika
140
Číslo periodika v rámci svazku
5-6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
228-231
Kód UT WoS článku
001250719100014
EID výsledku v databázi Scopus
—