Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Těžení šťávy – část 2. Extraktory

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931342" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931342 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/228-231.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/228-231.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Těžení šťávy – část 2. Extraktory

  • Popis výsledku v původním jazyce

    K těžení surové šťávy z řepných řízků se používají extraktory, což jsou mechanizované a plně automatizované kontinuální aparáty s protiproudým tokem řízků a extrakční vody. K obsluze extraktoru stačí jeden pracovník u velínu. Nejčastěji se vyskytující konstrukce extraktorů jsou extraktory věžové, žlabové a bubnové (rotační), velice zřídka se používají v řepném cukrovarnictví ještě extraktory skrápěcí. Podle způsobu práce rozlišujeme extraktory, které pracují se spařováním řízků nebo bez spařování.

  • Název v anglickém jazyce

    Sugar technology - juice extraction - Part 2. Extractors

  • Popis výsledku anglicky

    Extractors, which are mechanised and fully automated continuous apparatus with counter-current flow of cuttings and extraction water, are used to extract the raw juice from beet pulp. A single worker at the elevator is sufficient to operate the extractor. The most common extractor designs are tower, trough and drum (rotary) extractors; very rarely are scraper extractors also used in the beet sugar industry. Depending on the method of operation, extractors are distinguished between extractors that work with or without scalding of the cuttings.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LISTY CUKROVARNICKE A REPARSKE

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

    1805-9708

  • Svazek periodika

    140

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5-6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    228-231

  • Kód UT WoS článku

    001250719100014

  • EID výsledku v databázi Scopus