Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of protein modification by microbiological transglutaminase on the texture of pasta-filata cheese

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931341" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931341 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of protein modification by microbiological transglutaminase on the texture of pasta-filata cheese

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Microbial transglutaminase (MTG) modifies milk proteins to form protein oligomers, which can improve the yield of cheese production and enhance texture stability.The effect of application of MTG to milk (0.5 or 1.0 U / g protein) at the beginning of rennet coagulation on the texture and proteolysis during storage of semihard pasta filata cheese (dry matter 54 % w/w, 45 % fat in dry basis) was assessed.The application of MTG increased milk yield by up to 3%. The evaluation of proteolysis shows its relatively small extent, but after storage, a noticeable increase to more than three times in the case of control production. MTG also did not significantly affect the texture of the cheeses after production but improved their stability during storage. Above all, there was no significant increase in adhesion during storage, as was the case with the control product. There is also less decrease in hardness, stiffness, toughness and chewiness compared to the control production.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of protein modification by microbiological transglutaminase on the texture of pasta-filata cheese

  • Popis výsledku anglicky

    Microbial transglutaminase (MTG) modifies milk proteins to form protein oligomers, which can improve the yield of cheese production and enhance texture stability.The effect of application of MTG to milk (0.5 or 1.0 U / g protein) at the beginning of rennet coagulation on the texture and proteolysis during storage of semihard pasta filata cheese (dry matter 54 % w/w, 45 % fat in dry basis) was assessed.The application of MTG increased milk yield by up to 3%. The evaluation of proteolysis shows its relatively small extent, but after storage, a noticeable increase to more than three times in the case of control production. MTG also did not significantly affect the texture of the cheeses after production but improved their stability during storage. Above all, there was no significant increase in adhesion during storage, as was the case with the control product. There is also less decrease in hardness, stiffness, toughness and chewiness compared to the control production.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů