Adaptivní řízení přítokových kultivací pekařského droždí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F03%3A00007634" target="_blank" >RIV/60461373:22340/03:00007634 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Adaptivní řízení přítokových kultivací pekařského droždí
Popis výsledku v původním jazyce
Přítoková kultivace pekařského droždí je proces, během kterého dochází ke změnám dynamického chování řízeného systému. Jednou z možností řízení systémů s takovými vlastnostmi je adaptivní regulace. V tomto příspěvku je popsána implementace Maršíkova adaptivního regulátoru heuristického typu ve znalostním řídicím systému BIOGENES#. Adaptivní algoritmus regulátoru je založen na adaptaci parametrů PSD regulátoru podle kritéria kmitavosti a nevyžaduje žádný matematický model procesu. Regulátor byl použit pro řízení koncentrace oxidu uhličitého v odplynu podle profilu její žádané hodnoty nastavováním přítoku živin během přítokové kultivace kvasinek Saccharomyces cerevisiae (pekařského droždí). Jeho chování bylo testováno během několika experimentů v 7-litrovém laboratorním bioreaktoru. V příspěvku jsou uvedeny výsledky dosažené při dvou kultivacích.
Název v anglickém jazyce
Adaptive control of baker's yeast fed-batch cultivations
Popis výsledku anglicky
The baker's yeast fed-batch cultivation process is characterised by changes in dynamic behaviour of the controlled system. An adaptive controller is an option for the control of systems with such properties. In this paper the implementation of Maršík's adaptive heuristic type controller in the knowledge based control system BIOGENES# is described. The adaptive algorithm of the controller is based on adaptation of PSD controller parameters according to an oscillation criterion and does not demand any mathematical model of the process. The controller has been applied for the control of the carbon dioxide concentration in off-gas by a setpoint profile using feed rate adjustments during fed-batch Saccharomyces cerevisiae (baker's yeast) cultivation. Its behaviour has been tested in the course of several cultivations in a 7-litre laboratory bioreactor. The results obtained from two cultivations are presented.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JC - Počítačový hardware a software
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Automatizace
ISSN
0005-125X
e-ISSN
—
Svazek periodika
46
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
664-669
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—