Effect of cross-linking method on the activity of spray-dried chitosan microparticles with immobilized laccase
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F13%3A43895409" target="_blank" >RIV/60461373:22340/13:43895409 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2013.06.001" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2013.06.001</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2013.06.001" target="_blank" >10.1016/j.fbp.2013.06.001</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of cross-linking method on the activity of spray-dried chitosan microparticles with immobilized laccase
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of processing method on the properties of cross-linked chitosan microparticles and on the enzymatic activity of laccase immobilized in the particles has been investigated. Chitosan has been cross-linked by tri-polyphosphate (TPP) using two methods ? the so called ex situ cross-linking whereby the solutions of chitosan, TPP and the enzyme have been pre-mixed and spray-dried by a standard two-fluid kinetic nozzle, and a novel in situ cross-linking method, whereby the solutions have been contacted at the tip of a three-fluid nozzle and cross-linking occurred within a drying droplet. The influence of the cross-linking method on the particle size and morphology, surface charge, and swelling ratio has been determined. The enzymatic activity of laccase toward the oxidation of a chromophore substrate (ABTS) has been systematically investigated and found to be superior in particles produced by the in situ cross-linking method.
Název v anglickém jazyce
Effect of cross-linking method on the activity of spray-dried chitosan microparticles with immobilized laccase
Popis výsledku anglicky
The effect of processing method on the properties of cross-linked chitosan microparticles and on the enzymatic activity of laccase immobilized in the particles has been investigated. Chitosan has been cross-linked by tri-polyphosphate (TPP) using two methods ? the so called ex situ cross-linking whereby the solutions of chitosan, TPP and the enzyme have been pre-mixed and spray-dried by a standard two-fluid kinetic nozzle, and a novel in situ cross-linking method, whereby the solutions have been contacted at the tip of a three-fluid nozzle and cross-linking occurred within a drying droplet. The influence of the cross-linking method on the particle size and morphology, surface charge, and swelling ratio has been determined. The enzymatic activity of laccase toward the oxidation of a chromophore substrate (ABTS) has been systematically investigated and found to be superior in particles produced by the in situ cross-linking method.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/MEB061108" target="_blank" >MEB061108: Vývoj antibakteriálních polymerů na chitosanové bázi pro biomedicínské aplikace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food and Bioproducts Processing
ISSN
0960-3085
e-ISSN
—
Svazek periodika
91
Číslo periodika v rámci svazku
C4
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
525-533
Kód UT WoS článku
000328009100027
EID výsledku v databázi Scopus
—