ANALÝZA KATIONTOVÝCH SPECIÍ ARSENU V POTRAVINÁCH MOŘSKÉHO PŮVODU
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F18%3A43916402" target="_blank" >RIV/60461373:22340/18:43916402 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3172/3149" target="_blank" >http://chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3172/3149</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
ANALÝZA KATIONTOVÝCH SPECIÍ ARSENU V POTRAVINÁCH MOŘSKÉHO PŮVODU
Popis výsledku v původním jazyce
Arsen se dostává do lidské stravy prostřednictvím potravin rostlinného i živočišného původu. Významný zdroj arsenu ve stravě jsou pak potraviny mořského původu: ryby, řasy, mlži, atd. Zjištění, že arsen se v mořských organismech nachází ve velkých množstvích, avšak akutní otravy arsenem po požití mořských plodů jsou pozorovány jen vzácně, vedlo již před mnoha lety k uvědomění si důle-žitosti speciační analýzy arsenu. Z toxikologického hle-diska hraje totiž významnou roli to, v jaké chemické formě(neboli specii) je arsen vázán. V mořských živočiších se obsah As v sušině pohybuje až okolo stovek μg g–1a z převážné části je vázán ve formě netoxického arseno-betainu (AB). V mořských řasách se obsah As v sušiněpohybuje v množství až desítek μg g–1 a je přítomen přede-vším ve formě netoxických arsenocukrů. Existují však i výjimky, např. u řasy Hijiki bylo nalezeno až 60 μg g–1As ve formě toxických anorganických specií. V současnosti je už v tkáních mořských živočichů identifi-kováno několik desítek minoritních specií arsenu, jejichž toxicita je neznámá. Nejtoxičtějším aniontovým speciím (arseničnany, arsenitany, dimethylarseničnany a mono-methylarseničnany), které představují významné zdravotní riziko při nadměrné konzumaci, bylo již věnováno mnoho publikací. Kationtové specie, z nichž některé vykazují také nezanedbatelnou toxicitu a možné karcinogenní účin-ky, jsou však v literatuře často opomíjeny. Pokud bude v budoucnu karcinogenita těchto specií prokázána, bude stanovení kationtových specií tvořit důležitou součást analýzy potravin obsahujících vyšší množství As.
Název v anglickém jazyce
Analysis of Cationic Species of Arsenic in Seafood
Popis výsledku anglicky
Arsenic is one of the most dangerous environmental pollutants. Its toxicity depends on the arsenic species present. Cationic species of As, some of which show significant toxicity and carcinogenic effects, may be present in seafood at sub μg g–1 to high mg g–1 levels. In this review, the origin of cationic As species in seafood, their stability during extraction and storage, methods of extraction and analysis are described and discussed. Special attention is paid to speciation analysis using HPLC coupled to ICP‑MS.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1613" target="_blank" >LO1613: Výzkum nových materiálů pro chemický průmysl</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
112
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
575-582
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—