Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Methods of speciation analysis of arsenic in food and nutritional supplements by liquid chromatography inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F12%3A33143252" target="_blank" >RIV/61989592:15310/12:33143252 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Methods of speciation analysis of arsenic in food and nutritional supplements by liquid chromatography inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Speciation analysis plays an important role in analysis of food and food supplements. Food is the most obvious mean of transport for toxic elements to enter the human body. The identification and determination of the element species is necessary for an accurate risk assessment. While the toxic inorganic arsenic (AsIII and AsV) have been proven as carcinogenic compounds, methylated forms of arsenic such as methylarsenic acid (MMA) and dimethylarsenic acid (DMA) are significantly less toxic. Finally, other well-known species such arsenobetaine (AsB), arsenocholine (AsC) and arsenosugars (AsSs) are considered to be non-toxic. This review focuses on basic principles of HPLC and advantages and limitations of using ICP-MS as a detector for arsenic speciation. Important aspects of analytical procedures used in analysis of food and food supplements including column, extraction method, mobile phases and separation conditions and validation parameters are also presented.

  • Název v anglickém jazyce

    Methods of speciation analysis of arsenic in food and nutritional supplements by liquid chromatography inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS)

  • Popis výsledku anglicky

    Speciation analysis plays an important role in analysis of food and food supplements. Food is the most obvious mean of transport for toxic elements to enter the human body. The identification and determination of the element species is necessary for an accurate risk assessment. While the toxic inorganic arsenic (AsIII and AsV) have been proven as carcinogenic compounds, methylated forms of arsenic such as methylarsenic acid (MMA) and dimethylarsenic acid (DMA) are significantly less toxic. Finally, other well-known species such arsenobetaine (AsB), arsenocholine (AsC) and arsenosugars (AsSs) are considered to be non-toxic. This review focuses on basic principles of HPLC and advantages and limitations of using ICP-MS as a detector for arsenic speciation. Important aspects of analytical procedures used in analysis of food and food supplements including column, extraction method, mobile phases and separation conditions and validation parameters are also presented.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Palackianae Olomucensis, Facultas Rerum Naturalium, Chemica

  • ISSN

    0232-0061

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    22

  • Strana od-do

    1-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus