Stanovení a speciace sloučenin arzenu v rybách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F13%3A43870089" target="_blank" >RIV/70883521:28610/13:43870089 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28110/13:43870089
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení a speciace sloučenin arzenu v rybách
Popis výsledku v původním jazyce
Arsen je velmi dobře znám jako toxický prvek, který může existovat v potravinách v několika formách. Tyto formy mají pro člověka různou toxicitu, proto je informace o celkovém množství arsenu v potravinách nedostatečná. Pro člověka je zvláště nebezpečnéhromadění arsenu v potravním řetězci. V rámci této práce byl vytvořen a optimalizován postup pro stanovení a speciaci sloučenin arsenu ve vzorcích potravin jako jsou ryby. Postup zahrnoval použití vysoko účinné kapalinové chromatografie (HPLC) s detekcípomocí fluorescenční spektrometrie a generace hydridů arzenu hydridovou technikou (HG-AFS). Optimalizace zahrnovala několik oblastí od výběru vhodné chromatografické kolony a mobilní fáze až po testování vhodného pH této fáze a pH pro generaci hydridů. Pro speciaci sloučenin arsenu byla vybrána kolona Hamilton-PRP X 100. Mobilní fáze pro separaci sloučenin arsenu se skládala ze směsi hydrogen fosforečnanu draselného a dihydrogenfosforečnanu draselného, přičemž rozsah pH mobilní fáze byl
Název v anglickém jazyce
Determination and Speciation of Arsenic Compounds in Fishes
Popis výsledku anglicky
Arsenic is well known as a toxic element that can occur in foodstuffs in several forms. These forms have for humans different toxicity, therefore is total amount of arsenic in the foodstuffs insufficient information. For humans is dangerous accumulationof arsenic in food chains. In the framework of this work was created a procedure for the determination and speciation of arsenic compounds in food samples like fishes, which has been optimized. The procedure involved the use of high performance liquid chromatography (HPLC) method and detection by atomic fluorescence spectrometry with hydride generation technique (HG-AFS). Optimization of separation part included the selection of the suitable chromatographic column, the mobile phase and the appropriate testing the pH of mobile phase. For the speciation of arsenic compounds has been selected the column Hamilton-PRP X 100. The mobile phase for separating compounds of arsenic is composed of a mixture of potassium hydrogen phosphate and pota
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
X. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kontrola potravín
ISBN
978-80-552-0992-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
71-74
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárská univerita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Smolenice
Datum konání akce
21. 3. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—