Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení a speciace sloučenin arzenu v rybách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F13%3A43870089" target="_blank" >RIV/70883521:28610/13:43870089 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/13:43870089

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení a speciace sloučenin arzenu v rybách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Arsen je velmi dobře znám jako toxický prvek, který může existovat v potravinách v několika formách. Tyto formy mají pro člověka různou toxicitu, proto je informace o celkovém množství arsenu v potravinách nedostatečná. Pro člověka je zvláště nebezpečnéhromadění arsenu v potravním řetězci. V rámci této práce byl vytvořen a optimalizován postup pro stanovení a speciaci sloučenin arsenu ve vzorcích potravin jako jsou ryby. Postup zahrnoval použití vysoko účinné kapalinové chromatografie (HPLC) s detekcípomocí fluorescenční spektrometrie a generace hydridů arzenu hydridovou technikou (HG-AFS). Optimalizace zahrnovala několik oblastí od výběru vhodné chromatografické kolony a mobilní fáze až po testování vhodného pH této fáze a pH pro generaci hydridů. Pro speciaci sloučenin arsenu byla vybrána kolona Hamilton-PRP X 100. Mobilní fáze pro separaci sloučenin arsenu se skládala ze směsi hydrogen fosforečnanu draselného a dihydrogenfosforečnanu draselného, přičemž rozsah pH mobilní fáze byl

  • Název v anglickém jazyce

    Determination and Speciation of Arsenic Compounds in Fishes

  • Popis výsledku anglicky

    Arsenic is well known as a toxic element that can occur in foodstuffs in several forms. These forms have for humans different toxicity, therefore is total amount of arsenic in the foodstuffs insufficient information. For humans is dangerous accumulationof arsenic in food chains. In the framework of this work was created a procedure for the determination and speciation of arsenic compounds in food samples like fishes, which has been optimized. The procedure involved the use of high performance liquid chromatography (HPLC) method and detection by atomic fluorescence spectrometry with hydride generation technique (HG-AFS). Optimization of separation part included the selection of the suitable chromatographic column, the mobile phase and the appropriate testing the pH of mobile phase. For the speciation of arsenic compounds has been selected the column Hamilton-PRP X 100. The mobile phase for separating compounds of arsenic is composed of a mixture of potassium hydrogen phosphate and pota

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    O - Projekt operacniho programu

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    X. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kontrola potravín

  • ISBN

    978-80-552-0992-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    71-74

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárská univerita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Smolenice

  • Datum konání akce

    21. 3. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku