Metodologie přípravy částic se zapouzdřeným enzymem (allinázou) a substrátem (allinem) pomocí enkapsulace a rozprašovacího sušení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F19%3A43919711" target="_blank" >RIV/60461373:22340/19:43919711 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodologie přípravy částic se zapouzdřeným enzymem (allinázou) a substrátem (allinem) pomocí enkapsulace a rozprašovacího sušení
Popis výsledku v původním jazyce
Rozprašovací sušení je metoda vhodná pro enkapsulaci substrátu, který nepodléhá tepelné degradaci. V případě enzymu allinázy, byl pozorován značný stupeň deaktivace. V některých případech byl vliv teploty tak významný, že nebyla naměřena žádná enzymatická aktivita. Proto bylo přistoupeno k vnějšímu chlazení, které významně pomohlo k ochraně enzymu před přehřátím a bylo možné tak produkovat částice, které měly specifickou aktivitu (μmol/(s.mg enzymu) přibližně jen o 25 % nižší v porovnání s volným enzymem. Tyto výsledky předčili naše očekávání, jelikož se předpokládala enzymatická účinnost práškového produktu minimálně o jeden řád nižší. V případě enkapsulace allinu nebyl pozorován žádný nežádoucí efekt na výtěžek a kvalitu částic. U enkapsulace do alginátových částic pomocí přístroje Buchi B-395, byl zmapován parametrický prostor pro tvorbu částic s jednoduchou strukturou a strukturou jádro-slupka. Dále byl sledován vliv různorodých sušících technik na kvalitu produktu a stabilita částic v hydratovaném stavu na čase. Z pozorování plyne, že alginátové kapsle v současném stavu nemají potřebné parametry na efektivní enkapsulaci enzymu, který ve značné míře odchází z částice. V současné době se jako perspektivní aplikace jeví enkapsulace lipofilních látek do olejového jádra, což v případě rozprašovacího sušení není možné. Takto by bylo možné připravit produkt, který by obsahoval vysokou koncentraci lipofilní účinné látky chráněné polymerní matricí před vzdušnou oxidací a vnějšími vlivy
Název v anglickém jazyce
Preparation of particles with immobilized enzyme (alliinase) and substrate (alliin) via encapsulation and spray drying process
Popis výsledku anglicky
Spray drying is a method suitable for encapsulating a substrate that is not subject to thermal degradation. In the case of the enzyme allinase, a considerable degree of inactivation was observed. In some cases there was influence temperatures so significant that no enzymatic activity was measured. Therefore, it was approached external cooling, which significantly helped to protect the enzyme from overheating and was thus possible to produce particles that had a specific activity (μmol / (s.mg enzyme) only about 25% lower) compared to the free enzyme. These results exceeded our expectations, as they were expected the enzymatic efficiency of the powdered product is at least one order of magnitude lower. In case of allin encapsulation no adverse effect on particle yield and quality was observed. For encapsulation into alginate particles using a Buchi B-395 instrument, parametric mapping was performed space for particle formation with simple and core-shell structure. The influence was also monitored diverse drying techniques for product quality and particle stability in a hydrated state over time. The observation suggests that the alginate capsules in the present state do not have the necessary parameters to be effective encapsulating an enzyme that largely leaves the particle. Currently, it is as promising the application appears to encapsulate lipophilic substances into the oil core, which is not the case with spray drying possible. Thus, it would be possible to prepare a product containing a high concentration of lipophilic active Substances protected by polymer matrix against air oxidation and external influences.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TJ01000313" target="_blank" >TJ01000313: Vývoj biomimetických částic pro antibakteriální aplikace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
19
Místo vydání
—
Název nakladatele resp. objednatele
Technologická agentura ČR
Verze
—