Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metodologie přípravy částic se zapouzdřeným enzymem (allinázou) a substrátem (allinem) pomocí enkapsulace a rozprašovacího sušení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F19%3A43919711" target="_blank" >RIV/60461373:22340/19:43919711 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metodologie přípravy částic se zapouzdřeným enzymem (allinázou) a substrátem (allinem) pomocí enkapsulace a rozprašovacího sušení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rozprašovací sušení je metoda vhodná pro enkapsulaci substrátu, který nepodléhá tepelné degradaci. V případě enzymu allinázy, byl pozorován značný stupeň deaktivace. V některých případech byl vliv teploty tak významný, že nebyla naměřena žádná enzymatická aktivita. Proto bylo přistoupeno k vnějšímu chlazení, které významně pomohlo k ochraně enzymu před přehřátím a bylo možné tak produkovat částice, které měly specifickou aktivitu (μmol/(s.mg enzymu) přibližně jen o 25 % nižší v porovnání s volným enzymem. Tyto výsledky předčili naše očekávání, jelikož se předpokládala enzymatická účinnost práškového produktu minimálně o jeden řád nižší. V případě enkapsulace allinu nebyl pozorován žádný nežádoucí efekt na výtěžek a kvalitu částic. U enkapsulace do alginátových částic pomocí přístroje Buchi B-395, byl zmapován parametrický prostor pro tvorbu částic s jednoduchou strukturou a strukturou jádro-slupka. Dále byl sledován vliv různorodých sušících technik na kvalitu produktu a stabilita částic v hydratovaném stavu na čase. Z pozorování plyne, že alginátové kapsle v současném stavu nemají potřebné parametry na efektivní enkapsulaci enzymu, který ve značné míře odchází z částice. V současné době se jako perspektivní aplikace jeví enkapsulace lipofilních látek do olejového jádra, což v případě rozprašovacího sušení není možné. Takto by bylo možné připravit produkt, který by obsahoval vysokou koncentraci lipofilní účinné látky chráněné polymerní matricí před vzdušnou oxidací a vnějšími vlivy

  • Název v anglickém jazyce

    Preparation of particles with immobilized enzyme (alliinase) and substrate (alliin) via encapsulation and spray drying process

  • Popis výsledku anglicky

    Spray drying is a method suitable for encapsulating a substrate that is not subject to thermal degradation. In the case of the enzyme allinase, a considerable degree of inactivation was observed. In some cases there was influence temperatures so significant that no enzymatic activity was measured. Therefore, it was approached external cooling, which significantly helped to protect the enzyme from overheating and was thus possible to produce particles that had a specific activity (μmol / (s.mg enzyme) only about 25% lower) compared to the free enzyme. These results exceeded our expectations, as they were expected the enzymatic efficiency of the powdered product is at least one order of magnitude lower. In case of allin encapsulation no adverse effect on particle yield and quality was observed. For encapsulation into alginate particles using a Buchi B-395 instrument, parametric mapping was performed space for particle formation with simple and core-shell structure. The influence was also monitored diverse drying techniques for product quality and particle stability in a hydrated state over time. The observation suggests that the alginate capsules in the present state do not have the necessary parameters to be effective encapsulating an enzyme that largely leaves the particle. Currently, it is as promising the application appears to encapsulate lipophilic substances into the oil core, which is not the case with spray drying possible. Thus, it would be possible to prepare a product containing a high concentration of lipophilic active Substances protected by polymer matrix against air oxidation and external influences.

Klasifikace

  • Druh

    V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TJ01000313" target="_blank" >TJ01000313: Vývoj biomimetických částic pro antibakteriální aplikace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Počet stran výsledku

    19

  • Místo vydání

  • Název nakladatele resp. objednatele

    Technologická agentura ČR

  • Verze