Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Heat Capacities of l -Alanine, l -Valine, l -Isoleucine, and l -Leucine: Experimental and Computational Study

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F20%3A43921040" target="_blank" >RIV/60461373:22340/20:43921040 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jced.9b01086" target="_blank" >https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jced.9b01086</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jced.9b01086" target="_blank" >10.1021/acs.jced.9b01086</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Heat Capacities of l -Alanine, l -Valine, l -Isoleucine, and l -Leucine: Experimental and Computational Study

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This work is part of the effort on establishing reliable thermodynamic data for amino acids and, in a broader context, benchmarking first-principles calculations of thermodynamic properties of molecular crystals against reliable experimental data. In this work, crystal heat capacities of l-alanine (CAS RN: 56-41-7), l-valine (CAS RN: 72-18-4), l-isoleucine (CAS RN: 73-32-5), and l-leucine (CAS RN: 61-90-5) were newly measured in the temperature range 262-450 K by Tian-Calvet calorimetry and power-compensation differential scanning calorimetry (DSC) and combined with the critically assessed literature data to obtain the reference data from near 0 to 450 K. The heat capacity measurements were accompanied by thermogravimetric analysis to determine the decomposition temperatures of the studied amino acids and phase behavior studies by X-ray powder diffraction and heat-flux DSC to identify the initial crystal structures and their possible transformations. The crystal heat capacities calculated by combining the periodic density functional theory and the quasi-harmonic approximation showed an agreement with the developed reference experimental data within 10% which can be considered as success of the employed computational methodology. Quantum chemical calculations further helped interpret the differences in thermodynamic and structural properties of the studied crystalline amino acids. Copyright © 2020 American Chemical Society.

  • Název v anglickém jazyce

    Heat Capacities of l -Alanine, l -Valine, l -Isoleucine, and l -Leucine: Experimental and Computational Study

  • Popis výsledku anglicky

    This work is part of the effort on establishing reliable thermodynamic data for amino acids and, in a broader context, benchmarking first-principles calculations of thermodynamic properties of molecular crystals against reliable experimental data. In this work, crystal heat capacities of l-alanine (CAS RN: 56-41-7), l-valine (CAS RN: 72-18-4), l-isoleucine (CAS RN: 73-32-5), and l-leucine (CAS RN: 61-90-5) were newly measured in the temperature range 262-450 K by Tian-Calvet calorimetry and power-compensation differential scanning calorimetry (DSC) and combined with the critically assessed literature data to obtain the reference data from near 0 to 450 K. The heat capacity measurements were accompanied by thermogravimetric analysis to determine the decomposition temperatures of the studied amino acids and phase behavior studies by X-ray powder diffraction and heat-flux DSC to identify the initial crystal structures and their possible transformations. The crystal heat capacities calculated by combining the periodic density functional theory and the quasi-harmonic approximation showed an agreement with the developed reference experimental data within 10% which can be considered as success of the employed computational methodology. Quantum chemical calculations further helped interpret the differences in thermodynamic and structural properties of the studied crystalline amino acids. Copyright © 2020 American Chemical Society.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10403 - Physical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA17-03875S" target="_blank" >GA17-03875S: Teoretická a experimentální studie termodynamických vlastností a fázového chování molekulárních krystalů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Chemical Engineering Data

  • ISSN

    0021-9568

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    1833-1849

  • Kód UT WoS článku

    000526395800046

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85080137518