Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Heat Capacities of l-Arginine, l-Aspartic Acid, l-Glutamic Acid, l-Glutamine, and l-Asparagine

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F21%3A43922433" target="_blank" >RIV/60461373:22340/21:43922433 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22810/21:43922433

  • Výsledek na webu

    <a href="https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10765-021-02911-z" target="_blank" >https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10765-021-02911-z</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10765-021-02911-z" target="_blank" >10.1007/s10765-021-02911-z</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Heat Capacities of l-Arginine, l-Aspartic Acid, l-Glutamic Acid, l-Glutamine, and l-Asparagine

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In an effort to establish reliable thermodynamic data for amino acids, heat capacity and phase behavior is reported for l-arginine (CAS RN: 74-79-3), l-aspartic acid (CAS RN: 56-84-8), l-glutamic acid (CAS RN: 56-86-0), l-glutamine (CAS RN: 56-85-9), and l-asparagine (CAS RN: 70-47-3). Prior to heat capacities measurement, thermogravimetric analysis was performed to determine decomposition temperatures. Crystal heat capacities of all five amino acids were measured by Tian-Calvet calorimetry in the temperature interval (262-358) K and by power compensation DSC in the temperature interval (215-451) K. Experimental values of this work were combined with the literature data obtained with adiabatic calorimetry. Low temperature heat capacities of l-arginine and l-asparagine, for which no or limited literature data were available, were measured using the relaxation (heat pulse) calorimetry. As a result, reference heat capacities and thermodynamic functions for crystalline phase from near 0 K to 450 K were developed.

  • Název v anglickém jazyce

    Heat Capacities of l-Arginine, l-Aspartic Acid, l-Glutamic Acid, l-Glutamine, and l-Asparagine

  • Popis výsledku anglicky

    In an effort to establish reliable thermodynamic data for amino acids, heat capacity and phase behavior is reported for l-arginine (CAS RN: 74-79-3), l-aspartic acid (CAS RN: 56-84-8), l-glutamic acid (CAS RN: 56-86-0), l-glutamine (CAS RN: 56-85-9), and l-asparagine (CAS RN: 70-47-3). Prior to heat capacities measurement, thermogravimetric analysis was performed to determine decomposition temperatures. Crystal heat capacities of all five amino acids were measured by Tian-Calvet calorimetry in the temperature interval (262-358) K and by power compensation DSC in the temperature interval (215-451) K. Experimental values of this work were combined with the literature data obtained with adiabatic calorimetry. Low temperature heat capacities of l-arginine and l-asparagine, for which no or limited literature data were available, were measured using the relaxation (heat pulse) calorimetry. As a result, reference heat capacities and thermodynamic functions for crystalline phase from near 0 K to 450 K were developed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10403 - Physical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA19-02889S" target="_blank" >GA19-02889S: Stabilita amorfních pevných disperzí: Predikce pomocí stavových rovnic SAFT a jejich experimentální ověření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Thermophysics

  • ISSN

    0195-928X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    42

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    160

  • Kód UT WoS článku

    000691003600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85113750756