Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Heat capacities of l-histidine, l-phenylalanine, l-proline, l-tryptophan and l-tyrosine

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F21%3A43922435" target="_blank" >RIV/60461373:22340/21:43922435 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22810/21:43922435

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.3390/molecules26144298" target="_blank" >https://doi.org/10.3390/molecules26144298</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules26144298" target="_blank" >10.3390/molecules26144298</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Heat capacities of l-histidine, l-phenylalanine, l-proline, l-tryptophan and l-tyrosine

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In an effort to establish reliable thermodynamic data for proteinogenic amino acids, heat capacities for L-histidine (CAS RN: 71-00-1), L-phenylalanine (CAS RN: 63-91-2), L-proline (CAS RN: 147-85-3), L-tryptophan (CAS RN: 73-22-3), and L-tyrosine (CAS RN: 60-18-4) were measured over a wide temperature range. Prior to heat capacity measurements, thermogravimetric analysis was performed to determine the decomposition temperatures while X-ray powder diffraction (XRPD) and heat-flux differential scanning calorimetry (DSC) were used to identify the initial crystal structures and their possible transformations. Crystal heat capacities of all five amino acids were measured by Tian–Calvet calorimetry in the temperature interval from 262 to 358 K and by power compensation DSC in the temperature interval from 307 to 437 K. Experimental values determined in this work were then combined with the literature data obtained by adiabatic calorimetry. Low temperature heat capacities of L-histidine, for which no literature data were available, were determined in this work using the relaxation (heat pulse) calorimetry from 2 K. As a result, isobaric crystal heat capacities and standard thermodynamic functions up to 430 K for all five crystalline amino acids were developed. © 2021 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.

  • Název v anglickém jazyce

    Heat capacities of l-histidine, l-phenylalanine, l-proline, l-tryptophan and l-tyrosine

  • Popis výsledku anglicky

    In an effort to establish reliable thermodynamic data for proteinogenic amino acids, heat capacities for L-histidine (CAS RN: 71-00-1), L-phenylalanine (CAS RN: 63-91-2), L-proline (CAS RN: 147-85-3), L-tryptophan (CAS RN: 73-22-3), and L-tyrosine (CAS RN: 60-18-4) were measured over a wide temperature range. Prior to heat capacity measurements, thermogravimetric analysis was performed to determine the decomposition temperatures while X-ray powder diffraction (XRPD) and heat-flux differential scanning calorimetry (DSC) were used to identify the initial crystal structures and their possible transformations. Crystal heat capacities of all five amino acids were measured by Tian–Calvet calorimetry in the temperature interval from 262 to 358 K and by power compensation DSC in the temperature interval from 307 to 437 K. Experimental values determined in this work were then combined with the literature data obtained by adiabatic calorimetry. Low temperature heat capacities of L-histidine, for which no literature data were available, were determined in this work using the relaxation (heat pulse) calorimetry from 2 K. As a result, isobaric crystal heat capacities and standard thermodynamic functions up to 430 K for all five crystalline amino acids were developed. © 2021 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10403 - Physical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA19-02889S" target="_blank" >GA19-02889S: Stabilita amorfních pevných disperzí: Predikce pomocí stavových rovnic SAFT a jejich experimentální ověření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Molecules

  • ISSN

    1420-3049

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    14

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    4298

  • Kód UT WoS článku

    000676354700001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85111077064