Heat capacities of N-acetyl amides of glycine, L-alanine, L-valine, L-isoleucine, and L-leucine
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389013%3A_____%2F23%3A00574966" target="_blank" >RIV/61389013:_____/23:00574966 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22340/23:43927700 RIV/60461373:22810/23:43927700
Výsledek na webu
<a href="https://www.mdpi.com/1420-3049/28/14/5440" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1420-3049/28/14/5440</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules28145440" target="_blank" >10.3390/molecules28145440</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Heat capacities of N-acetyl amides of glycine, L-alanine, L-valine, L-isoleucine, and L-leucine
Popis výsledku v původním jazyce
As a follow-up to our effort to establish reliable thermodynamic data for amino acids, the heat capacity and phase behavior are reported for N-acetyl glycine amide (CAS RN: 2620-63-5), N-acetyl-L-alanine amide (CAS RN: 15962-47-7), N-acetyl-L-valine amide (CAS RN: 37933-88-3), N-acetyl-L-isoleucine amide (CAS RN: 56711-06-9), and N-acetyl-L-leucine amide (CAS RN: 28529-34-2). Prior to heat capacity measurement, thermogravimetric analysis and X-ray powder diffraction were performed to determine decomposition temperatures and initial crystal structures, respectively. The crystal heat capacities of the five N-acetyl amino acid amides were measured by Tian–Calvet calorimetry in the temperature interval (266–350 K), by power compensation DSC in the temperature interval (216–471 K), and by relaxation (heat-pulse) calorimetry in the temperature interval (2–268 K). As a result, reference heat capacities and thermodynamic functions for the crystalline phase from 0 K up to 470 K were developed.
Název v anglickém jazyce
Heat capacities of N-acetyl amides of glycine, L-alanine, L-valine, L-isoleucine, and L-leucine
Popis výsledku anglicky
As a follow-up to our effort to establish reliable thermodynamic data for amino acids, the heat capacity and phase behavior are reported for N-acetyl glycine amide (CAS RN: 2620-63-5), N-acetyl-L-alanine amide (CAS RN: 15962-47-7), N-acetyl-L-valine amide (CAS RN: 37933-88-3), N-acetyl-L-isoleucine amide (CAS RN: 56711-06-9), and N-acetyl-L-leucine amide (CAS RN: 28529-34-2). Prior to heat capacity measurement, thermogravimetric analysis and X-ray powder diffraction were performed to determine decomposition temperatures and initial crystal structures, respectively. The crystal heat capacities of the five N-acetyl amino acid amides were measured by Tian–Calvet calorimetry in the temperature interval (266–350 K), by power compensation DSC in the temperature interval (216–471 K), and by relaxation (heat-pulse) calorimetry in the temperature interval (2–268 K). As a result, reference heat capacities and thermodynamic functions for the crystalline phase from 0 K up to 470 K were developed.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10404 - Polymer science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA22-07164S" target="_blank" >GA22-07164S: Racionální návrh systémů pro dodávání léčiv založených na laditelných biodegradabilních polymerech: iterativní in silico a experimentální postup</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Molecules
ISSN
1420-3049
e-ISSN
1420-3049
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
14
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
5440
Kód UT WoS článku
001038889400001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85166249687