Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kinetika a specificita hydrolýzy oleje katalyzované Lipozymem v superkritickém CO2

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388963%3A_____%2F07%3A00091426" target="_blank" >RIV/61388963:_____/07:00091426 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67985858:_____/07:00091426

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Kinetics and Specificity of Lipozyme-Catalysed Oil Hydrolysis in Supercritical CO2

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Blackcurrant seed oil is rich in polyunsaturated acids. The aim of the study was to obtain by partial hydrolysis a mixture of free fatty acids (FFA) of different composition than that of the hydrolyzed oil. Solution of oil and water in scCO2 flowed through a packed bed reactor filled with Lipozyme, a 1,3-specific lipase immobilised on a macroporous ion-exchange resin. The temperature was 40 C, pressure 15-28 MPa, and superficial velocity 0.1-0.7 mm/s. The hydrolysate composition was determined using colorimetric method, PTLC, GC, HPLC, and LC-NMR. The maximum reaction rate 2.6 mmole/s (kg enzyme) was achieved at maximum flow velocity and maximum pressure. The FFA fraction contained higher percentage of saturated fatty acids than the hydrolyzed oil, inaccordance with the fact that saturated acids occupy sn-1 and sn-3 positions in triacylglycerols of vegetable oils. Concentration of gamma-linolenic acid in FFA fraction was by order of magnitude lower than its concentration in the oil.

  • Název v anglickém jazyce

    Kinetics and Specificity of Lipozyme-Catalysed Oil Hydrolysis in Supercritical CO2

  • Popis výsledku anglicky

    Blackcurrant seed oil is rich in polyunsaturated acids. The aim of the study was to obtain by partial hydrolysis a mixture of free fatty acids (FFA) of different composition than that of the hydrolyzed oil. Solution of oil and water in scCO2 flowed through a packed bed reactor filled with Lipozyme, a 1,3-specific lipase immobilised on a macroporous ion-exchange resin. The temperature was 40 C, pressure 15-28 MPa, and superficial velocity 0.1-0.7 mm/s. The hydrolysate composition was determined using colorimetric method, PTLC, GC, HPLC, and LC-NMR. The maximum reaction rate 2.6 mmole/s (kg enzyme) was achieved at maximum flow velocity and maximum pressure. The FFA fraction contained higher percentage of saturated fatty acids than the hydrolyzed oil, inaccordance with the fact that saturated acids occupy sn-1 and sn-3 positions in triacylglycerols of vegetable oils. Concentration of gamma-linolenic acid in FFA fraction was by order of magnitude lower than its concentration in the oil.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA104%2F06%2F1174" target="_blank" >GA104/06/1174: Dva úkoly vyzkumu superkritických procesů: proudění v extraktoru/reaktoru a metody dělení výstupní směsi</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Book of Abstracts

  • ISBN

    978-87-91435-56-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    26

  • Strana od-do

    127-128

  • Název nakladatele

    Norhaven Book

  • Místo vydání

    -

  • Místo konání akce

    Copenhagen

  • Datum konání akce

    16. 9. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku