Změny složení mastných kyselin při enzymatické hydrolýze oleje
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388963%3A_____%2F07%3A00091585" target="_blank" >RIV/61388963:_____/07:00091585 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985858:_____/07:00091585
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny složení mastných kyselin při enzymatické hydrolýze oleje
Popis výsledku v původním jazyce
Hydrolýza oleje v průtočném reaktoru s imobilizovaným enzymu byla integrována s extrakcí ze semen černého rybízu do jednoho procesu, využívajícího superkritický oxid uhličitý při teplotě 40 oC a při tlaku v rozmezí 15-28 MPa jako rozpouštědlo. Hydrolyzátbyl analyzován po rozdělení na tři frakce: volné mastné kyseliny, spojené di- a monoacylglyceroly, a nezreagovaný olej. Frakce volných mastných kyselin oproti výchozímu oleji obohacená o kyseliny palmitovou, stearovou a a-linolenovou, zatímco kyseliny g-linolenová a stearidonová se nacházejí hlavně v di- a monoacylglycerolech. To je dáno nerovnoměrným obsazením sn pozic v molekulách oleje černého rybízu, ze kterých 1,3-specifický enzym Lipozyme uvolňuje v prvním stupni hydrolýzy jen kyseliny vázané přednostně na pozicích sn-1 a sn-3, zatímco v pozici sn-2 soustředěné kyseliny přecházejí do diacylglycerolů.
Název v anglickém jazyce
Changes in the Fatty Acid Composition during Enzymatic Hydrolysis of Vegetable Oil
Popis výsledku anglicky
Hydrolysis of oil in a continuous-flow reactor packed with immobilised enzyme was integrated with oil extraction from blackcurrant seeds, using as solvent supercritical carbon dioxide at 40 oC and 15-28 MPa. The hydrolysate was fractionated into free fatty acids, combined fraction of di- and monoacylglycerols, and the unreacted oil (tricylglycerols). As a result of non-homogeneous distribution of some fatty acids at sn-positions in triacylglycerols and the action of 1,3-specific lipase Lipozyme, free fatty acids were enriched in palmitic, stearic, and alpha-linolenic acids, while gamma-linolenic and stearidonic acids were more concentrated in di- and monoacylglycerols.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA104%2F06%2F1174" target="_blank" >GA104/06/1174: Dva úkoly vyzkumu superkritických procesů: proudění v extraktoru/reaktoru a metody dělení výstupní směsi</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník
ISBN
80-86059-47-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
25
Strana od-do
130
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Srní, Šumava
Datum konání akce
15. 10. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—