Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny složení mastných kyselin při enzymatické hydrolýze oleje

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388963%3A_____%2F07%3A00091585" target="_blank" >RIV/61388963:_____/07:00091585 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67985858:_____/07:00091585

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny složení mastných kyselin při enzymatické hydrolýze oleje

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hydrolýza oleje v průtočném reaktoru s imobilizovaným enzymu byla integrována s extrakcí ze semen černého rybízu do jednoho procesu, využívajícího superkritický oxid uhličitý při teplotě 40 oC a při tlaku v rozmezí 15-28 MPa jako rozpouštědlo. Hydrolyzátbyl analyzován po rozdělení na tři frakce: volné mastné kyseliny, spojené di- a monoacylglyceroly, a nezreagovaný olej. Frakce volných mastných kyselin oproti výchozímu oleji obohacená o kyseliny palmitovou, stearovou a a-linolenovou, zatímco kyseliny g-linolenová a stearidonová se nacházejí hlavně v di- a monoacylglycerolech. To je dáno nerovnoměrným obsazením sn pozic v molekulách oleje černého rybízu, ze kterých 1,3-specifický enzym Lipozyme uvolňuje v prvním stupni hydrolýzy jen kyseliny vázané přednostně na pozicích sn-1 a sn-3, zatímco v pozici sn-2 soustředěné kyseliny přecházejí do diacylglycerolů.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in the Fatty Acid Composition during Enzymatic Hydrolysis of Vegetable Oil

  • Popis výsledku anglicky

    Hydrolysis of oil in a continuous-flow reactor packed with immobilised enzyme was integrated with oil extraction from blackcurrant seeds, using as solvent supercritical carbon dioxide at 40 oC and 15-28 MPa. The hydrolysate was fractionated into free fatty acids, combined fraction of di- and monoacylglycerols, and the unreacted oil (tricylglycerols). As a result of non-homogeneous distribution of some fatty acids at sn-positions in triacylglycerols and the action of 1,3-specific lipase Lipozyme, free fatty acids were enriched in palmitic, stearic, and alpha-linolenic acids, while gamma-linolenic and stearidonic acids were more concentrated in di- and monoacylglycerols.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA104%2F06%2F1174" target="_blank" >GA104/06/1174: Dva úkoly vyzkumu superkritických procesů: proudění v extraktoru/reaktoru a metody dělení výstupní směsi</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník

  • ISBN

    80-86059-47-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    25

  • Strana od-do

    130

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní, Šumava

  • Datum konání akce

    15. 10. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku