Kinetika a specificita hydrolýzy oleje v superkritickém CO2 katalyzované Lipozymem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388963%3A_____%2F08%3A00310266" target="_blank" >RIV/61388963:_____/08:00310266 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985858:_____/08:00310266
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Kinetics and Specificity of Lipozyme-Catalysed Oil Hydrolysis in Supercritical CO2
Popis výsledku v původním jazyce
Selective enzyme-catalysed hydrolysis of blackcurrant seed oil was studied with aim to obtain different levels of alpha- and/or gamma-linolenic acid in lipid classes in the hydrolyzate, making them suitable for special dietary needs. Supercritical CO2 with dissolved oil and water flowed through a packed bed reactor (temperature 40 °C, pressure 15-28 MPa, superficial velocity 0.1-0.7 mm/s) where Lipozyme, a 1,3-specific lipase from Mucor miehei was immobilised on a macroporous ion-exchange resin. The enzyme activity was stable as long as water precipitation in the reactor was prevented. The reaction was controlled by both Michaelis-Menten kinetics and mass transfer. The maximum rate of fatty acids liberation per unit amount of enzyme, 2.6 mmol/s kg, wasachieved at the maximum pressure and flow rate. The liberated fatty acids were enriched in alpha-linolenic, palmitic and stearic acids, while di- and monoacylglycerols contained increased levels of gamma-linolenic and stearidonic acids.
Název v anglickém jazyce
Kinetics and Specificity of Lipozyme-Catalysed Oil Hydrolysis in Supercritical CO2
Popis výsledku anglicky
Selective enzyme-catalysed hydrolysis of blackcurrant seed oil was studied with aim to obtain different levels of alpha- and/or gamma-linolenic acid in lipid classes in the hydrolyzate, making them suitable for special dietary needs. Supercritical CO2 with dissolved oil and water flowed through a packed bed reactor (temperature 40 °C, pressure 15-28 MPa, superficial velocity 0.1-0.7 mm/s) where Lipozyme, a 1,3-specific lipase from Mucor miehei was immobilised on a macroporous ion-exchange resin. The enzyme activity was stable as long as water precipitation in the reactor was prevented. The reaction was controlled by both Michaelis-Menten kinetics and mass transfer. The maximum rate of fatty acids liberation per unit amount of enzyme, 2.6 mmol/s kg, wasachieved at the maximum pressure and flow rate. The liberated fatty acids were enriched in alpha-linolenic, palmitic and stearic acids, while di- and monoacylglycerols contained increased levels of gamma-linolenic and stearidonic acids.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemical Engineering Research and Design
ISSN
0263-8762
e-ISSN
—
Svazek periodika
86
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000258545800003
EID výsledku v databázi Scopus
—