Mikrobiom a podvýživa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F24%3A00604560" target="_blank" >RIV/61388971:_____/24:00604560 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.grada.cz/mikrobiom-a-zdravi-13931/" target="_blank" >https://www.grada.cz/mikrobiom-a-zdravi-13931/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiom a podvýživa
Popis výsledku v původním jazyce
Světová zdravotnická organizace definuje podvýživu jako nedostatek nebo nerovnováhu v příjmu energie a/nebo živin, která ohrožuje zdraví jedince. Sekvenování nové generace (NGS), obnovený zájem o techniky bakteriální kultivace a použití gnotobiotických modelů umožnily velké pokroky v kauzálním propojení úlohy mikrobioty a specifických bakteriálních kmenů v etiologii/prevenci nemocí spojených s podvýživou, včetně zastaveného či zpomaleného růstu a podváhy. V našem výzkumu jsme zjistili, že specifický kmen bakterie Lactiplantibacillus plantarum je schopen zlepšit růst mladýchnpodvyživených gnotobiotických zvířat a také při pravidelném podávání zlepšit růst zvířat konvenčních (zvířat, která mají vlastní mikrobiom). Tyto naše výsledky naznačují, že podávání vybraných bakteriálních kmenů a/nebo specifických postbiotik izolovaných z těchto bakterií může představovat novou strategii pro zmírnění poruchy růstu, která je jedním z dlouhodobých důsledků podvýživy. Ta stále postihuje miliony dětí do pěti let věku, a to nejen v zemích s nízkými a středními příjmy.n
Název v anglickém jazyce
Microbiome and malnutrition
Popis výsledku anglicky
The World Health Organization defines malnutrition as a deficiency or imbalance in the intake of energy and/or nutrients that threatens an individual's health. Next-generation sequencing (NGS), renewed interest in bacterial cultivation techniques, and the use of gnotobiotic models have enabled significant advances in causally linking the role of the microbiota and specific bacterial strains to the etiology/prevention of diseases associated with malnutrition, including stunted or slowed growth and underweight conditions.nIn our research, we found that a specific strain of the bacterium Lactiplantibacillus plantarum is capable of improving the growth of young malnourished gnotobiotic animals and, with regular administration, also enhancing the growth of conventional animals (those with their own microbiome). Our findings suggest that administering selected bacterial strains and/or specific postbiotics isolated from these bacteria may represent a novel strategy for alleviating growth disorders, one of the long-term consequences of malnutrition, which continues to affect millions of children under the age of five—not only in low- and middle-income countriesn
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Mikrobiom a zdraví
ISBN
978-80-271-5192-9
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
145-150
Počet stran knihy
520
Název nakladatele
Grada Publishing, a.s.
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—