Metodické přístupy ke studiu mikrobiomu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F24%3A00605243" target="_blank" >RIV/61388971:_____/24:00605243 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.grada.cz/mikrobiom-a-zdravi-13931/" target="_blank" >https://www.grada.cz/mikrobiom-a-zdravi-13931/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodické přístupy ke studiu mikrobiomu
Popis výsledku v původním jazyce
Mikrobiom je složen z mnoha různých mikroorganismu, proto neexistuje jednotná metodika pro jejich výzkum. Nejvíce se ale studují bakterie, které zároveň tvoří majoritní část většiny mikrobiomu. Při výzkumu mikrobioty se nejčastěji využívají molekulárněbiologické metody, tedy kultivačně nezávislé, a to z důvodu, že u většiny mikroorganismu neznáme podmínky, za kterých je lze kultivovat. Složení mikrobiomu nejčastěji určujeme pomocí sekvenace. U bakterií se využívá gen pro 165 rRNA nebo celometagenomové sekvenování. To druhé lze využít i pro analýzu dalších mikroorganismu přítomných v daném mikrobiomu a umožňuje také odhalit funkční potenciál mikrobiomu. Obě metody mají své výhody, nevýhody a limitace. nNa významu roste funkční analýza mikrobiomu. Studiem RNA (metatranskriptomika) se díváme, které geny jsou v daný čas a za daných podmínek aktivní a přepisují se,studiem proteinu (metaproteomika) lze lépe pochopit dlouhodobější funkčnost mikrobiomu a studiem metabolitu (metametabolomika) lze odhalit finální produkt biochemických aktivit jednotlivých mikroorganismu.
Název v anglickém jazyce
Metodical approaches in microbiome study
Popis výsledku anglicky
The microbiome is composed of many different microorganisms, so there is no uniform methodology for their research. However, the most studied are bacteria, which at the same time make up the majority of the microbiome. When researching the microbiota, molecular biological methods are most often used, i.e. culture-independent, for the reason that for most microorganisms we do not know the conditions under which they can be cultivated. We most often determine the composition of the microbiome using sequencing. In bacteria, the gene for 165 rRNA or whole metagenome sequencing is used. The latter can also be used for the analysis of other microorganisms present in a given microbiome and also enables the functional potential of the microbiome to be revealed. Both methods have their advantages, disadvantages and limitations. nFunctional analysis of the microbiome is growing in importance. By studying RNA (metatranscriptomics), we look at which genes are active and transcribed at a given time and under given conditions, by studying proteins (metaproteomics) we can better understand the long-term functionality of the microbiome, and by studying metabolites (metametabolomics) we can reveal the final product of the biochemical activities of individual microorganisms.n
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Mikrobiom a zdraví
ISBN
978-80-271-5192-9
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
33-43
Počet stran knihy
520
Název nakladatele
Grada Publishing, a.s.
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—