Stanovení mechanických vlastností čokolády při rázovém zatížení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388998%3A_____%2F21%3A00556907" target="_blank" >RIV/61388998:_____/21:00556907 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení mechanických vlastností čokolády při rázovém zatížení
Popis výsledku v původním jazyce
Zpráva vznikla na základě Hospodářské smlouvy č. 5/2021 uzavřené s MU v Brně a obsahuje výsledky výzkumu deformačního chování pěti druhů čokolády při zatěžování vysokými rychlostmi deformace řádově 103 s-1. Při výzkumu byly použity především dvě metody, metoda Hopkinsonovy měrné dělené tyče (HMDT) a metoda modifikované Hopkinsonovy tyče, kdy lze dosáhnout vyšších rychlostí deformace. Pozornost je též věnována lomovému chování čokolády při dynamickém tahovém zatěžování. Tento způsob zatěžování vychází z metody HMDT pomocí uspořádání tzv. Brazilského testu. V tomto výzkumu byla použita též vysokorychlostní kinematografie umožňující studovat vznik a rozvoj lomu čokoládového vzorku. Výsledky měření jsou zpracovány v časové i frekvenční oblasti.
Název v anglickém jazyce
Determination of mechanical properties of chocolate under impact loading
Popis výsledku anglicky
The report based on the Economic Contract No. 5/2021 with the MU in Brno and contains the results of research of the deformation behavior of five types of chocolate when loaded with high strain rates of the order 103 s-1. Two methods were used in the research, the Split Hopkinson Pressure Bar method (SHPB) and the modified Hopkinson bar method, where higher deformation rates can be achieved. Attention is also focused to the fracture behavior of chocolate under dynamic tensile loading. This method of loading is based on the SHPB method using the arrangement of the so-called Brazilian test. In this research, high-speed cinematography was also used to study the formation and development of the fracture of the chocolate sample. The measurement results are processed in the time and frequency domains.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
—
OECD FORD obor
20302 - Applied mechanics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
43
Místo vydání
Praha
Název nakladatele resp. objednatele
Mendelova univerzita v Brně
Verze
—