Arsenic hyperaccumulation and speciation in the edible ink stain bolete (Cyanoboletus pulverulentus)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389005%3A_____%2F18%3A00486471" target="_blank" >RIV/61389005:_____/18:00486471 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985831:_____/18:00478561 RIV/61388971:_____/18:00486471
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.09.038" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.09.038</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.09.038" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2017.09.038</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Arsenic hyperaccumulation and speciation in the edible ink stain bolete (Cyanoboletus pulverulentus)
Popis výsledku v původním jazyce
The edible ink stain bolete (Cyanoboletus pulverulentus) was found to hyperaccumulate arsenic. We analyzed 39 individual collections determined as C. pulverulentus, mostly from the Czech Republic. According to our results, concentrations of arsenic in C. pulverulentus fruit-bodies may reach 1300 mg kg(-1) dry weight. In most collections, data for total and bioavailable arsenic in underlying soils were collected but no significant correlation between the soil arsenic content and arsenic concentrations in the associated fruit-bodies was found. Within the fruit-bodies, we found the majority of arsenic accumulated in the hymenium. Besides occasional traces of methylarsonic acid (MA), the arsenic speciation in all mushroom samples consisted solely of dimethylarsinic acid (DMA) and no inorganic arsenic was detected. Because of the carcinogenic potential of DMA, C. pulverulentus should not be recommended as an edible mushroom and its consumption should be restricted.
Název v anglickém jazyce
Arsenic hyperaccumulation and speciation in the edible ink stain bolete (Cyanoboletus pulverulentus)
Popis výsledku anglicky
The edible ink stain bolete (Cyanoboletus pulverulentus) was found to hyperaccumulate arsenic. We analyzed 39 individual collections determined as C. pulverulentus, mostly from the Czech Republic. According to our results, concentrations of arsenic in C. pulverulentus fruit-bodies may reach 1300 mg kg(-1) dry weight. In most collections, data for total and bioavailable arsenic in underlying soils were collected but no significant correlation between the soil arsenic content and arsenic concentrations in the associated fruit-bodies was found. Within the fruit-bodies, we found the majority of arsenic accumulated in the hymenium. Besides occasional traces of methylarsonic acid (MA), the arsenic speciation in all mushroom samples consisted solely of dimethylarsinic acid (DMA) and no inorganic arsenic was detected. Because of the carcinogenic potential of DMA, C. pulverulentus should not be recommended as an edible mushroom and its consumption should be restricted.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
242
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
225-231
Kód UT WoS článku
000413291700031
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85029512592