Structural, dynamic and mechanical properties of POPC at low cholesterol concentration studied in pressure/temperature space.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389013%3A_____%2F03%3A55033330" target="_blank" >RIV/61389013:_____/03:55033330 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Structural, dynamic and mechanical properties of POPC at low cholesterol concentration studied in pressure/temperature space.
Popis výsledku v původním jazyce
We have studied the structural, dynamic and mechanical properties of 1-palmitoyl-2-oleoyl-sn-glycero-3-phosphatidylcholine (POPC)/cholesterol binary mixtures by small-angle X-ray scattering. We derived a value of 19 kJ/mol for the transition enthalpy DeltaH(m) of POPC in excess water). With increasing cholesterol concentration, DeltaH(m) drops to about 7 kJ/mol at 20 mol% cholesterol. Time-resolved pressure-scan and temperature-jump experiments reveal that at low cholesterol content (<5-8 mol%) the fluidity and also the bilayer compressibility increase remarkably. In contrast, at concentrations between 5 and 25 mol% cholesterol the bilayer becomes again more rigid and the lipid bilayer spacing increases about 2 &ANGS. These changes are attributed to the onset of phase separation between liquid disordered and liquid ordered phases.
Název v anglickém jazyce
Structural, dynamic and mechanical properties of POPC at low cholesterol concentration studied in pressure/temperature space.
Popis výsledku anglicky
We have studied the structural, dynamic and mechanical properties of 1-palmitoyl-2-oleoyl-sn-glycero-3-phosphatidylcholine (POPC)/cholesterol binary mixtures by small-angle X-ray scattering. We derived a value of 19 kJ/mol for the transition enthalpy DeltaH(m) of POPC in excess water). With increasing cholesterol concentration, DeltaH(m) drops to about 7 kJ/mol at 20 mol% cholesterol. Time-resolved pressure-scan and temperature-jump experiments reveal that at low cholesterol content (<5-8 mol%) the fluidity and also the bilayer compressibility increase remarkably. In contrast, at concentrations between 5 and 25 mol% cholesterol the bilayer becomes again more rigid and the lipid bilayer spacing increases about 2 &ANGS. These changes are attributed to the onset of phase separation between liquid disordered and liquid ordered phases.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CD - Makromolekulární chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/KSK4050111" target="_blank" >KSK4050111: Cílená příprava chemických sloučenin s definovanými vlastnostmi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European Biophysics Journal
ISSN
0175-7571
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
575-585
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—