Charakteristika antioxidačních látek extrahovaných z Jaffa sweeties a bílých grapefruitů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F04%3A00109156" target="_blank" >RIV/61389030:_____/04:00109156 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Characterization of antioxidant compounds in Jaffa sweeties and white grapefruits
Popis výsledku v původním jazyce
Antioxidant compounds and the antioxidative activities of new Israeli citrus fruit sweetie [(Oroblanco, pummelo-grapefruit hybrid (Citrus grandis x C. paradisi)] were compared with the better-known white grapefruit. Total and free phenols were determinedwith the Folin-Ciocalteu reagent, phenolic acids (free, esters and glycosides) by HPLC analysis and anthocyanins spectrophotometrically. The antioxidant activities were estimated with two scavenging radicals: 2, 2'-azinobis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonate)- (ABTS) and nitric oxide (NO). Free radical scavenging properties of sweetie and grapefruit were evaluated by beta-carotene bleaching (beta-carotene). The results of kinetic reactions showed that both fruits differed in their capacities to quenchthese radicals and sweetie showed more antioxidative activity than grapefruit. Trans-hydroxycinnamic acids (caffeic, p-coumaric, ferulic, and sinapic) were more abundant in grapefruits than in sweeties. High correlation was observed b...
Název v anglickém jazyce
Characterization of antioxidant compounds in Jaffa sweeties and white grapefruits
Popis výsledku anglicky
Antioxidant compounds and the antioxidative activities of new Israeli citrus fruit sweetie [(Oroblanco, pummelo-grapefruit hybrid (Citrus grandis x C. paradisi)] were compared with the better-known white grapefruit. Total and free phenols were determinedwith the Folin-Ciocalteu reagent, phenolic acids (free, esters and glycosides) by HPLC analysis and anthocyanins spectrophotometrically. The antioxidant activities were estimated with two scavenging radicals: 2, 2'-azinobis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonate)- (ABTS) and nitric oxide (NO). Free radical scavenging properties of sweetie and grapefruit were evaluated by beta-carotene bleaching (beta-carotene). The results of kinetic reactions showed that both fruits differed in their capacities to quenchthese radicals and sweetie showed more antioxidative activity than grapefruit. Trans-hydroxycinnamic acids (caffeic, p-coumaric, ferulic, and sinapic) were more abundant in grapefruits than in sweeties. High correlation was observed b...
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EF - Botanika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
84
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
503-510
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—