Impact of Wines and Wine Constituents on Cyclooxygenase-1, Cyclooxygenase-2, and 5-Lipoxygenase Catalytic Activity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F14%3A00429537" target="_blank" >RIV/61389030:_____/14:00429537 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1155/2014/178931" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1155/2014/178931</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1155/2014/178931" target="_blank" >10.1155/2014/178931</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Impact of Wines and Wine Constituents on Cyclooxygenase-1, Cyclooxygenase-2, and 5-Lipoxygenase Catalytic Activity
Popis výsledku v původním jazyce
Cyclooxygenases and lipoxygenases are proinflammatory enzymes; the former affects platelet aggregation, vasoconstriction, vasodilatation and later the development of atherosclerosis. Red wines from Georgia and central and western Europe inhibited cyclooxygenase-1 (COX-1) activity in the range of 63-94%, cyclooxygenase-2 (COX-2) activity in the range of 20-44% (tested at a concentration of 5 mL/L), and 5-lipoxygenase (5-LOX) activity in the range of 72-84% (at a concentration of 18.87 mL/L). White winesinhibited 5-LOX in the range of 41-68% at a concentration of 18.87 mL/L and did not inhibit COX-1 and COX-2. Piceatannol (IC50 = 0.76 mu M) was identified as a strong inhibitor of 5-LOX followed by luteolin (IC50 = 2.25 mu M), quercetin (IC50 = 3.29 mu M), and myricetin (IC50 - 4.02 mu M). trans-Resveratrol was identified as an inhibitor of COX-1 (IC50 - 2.27 mu M) and COX-2 (IC50 - 3.40 mu M). Red wine as a complex mixture is a powerful inhibitor of COX-1, COX-2, and 5-LOX, the enzymes
Název v anglickém jazyce
Impact of Wines and Wine Constituents on Cyclooxygenase-1, Cyclooxygenase-2, and 5-Lipoxygenase Catalytic Activity
Popis výsledku anglicky
Cyclooxygenases and lipoxygenases are proinflammatory enzymes; the former affects platelet aggregation, vasoconstriction, vasodilatation and later the development of atherosclerosis. Red wines from Georgia and central and western Europe inhibited cyclooxygenase-1 (COX-1) activity in the range of 63-94%, cyclooxygenase-2 (COX-2) activity in the range of 20-44% (tested at a concentration of 5 mL/L), and 5-lipoxygenase (5-LOX) activity in the range of 72-84% (at a concentration of 18.87 mL/L). White winesinhibited 5-LOX in the range of 41-68% at a concentration of 18.87 mL/L and did not inhibit COX-1 and COX-2. Piceatannol (IC50 = 0.76 mu M) was identified as a strong inhibitor of 5-LOX followed by luteolin (IC50 = 2.25 mu M), quercetin (IC50 = 3.29 mu M), and myricetin (IC50 - 4.02 mu M). trans-Resveratrol was identified as an inhibitor of COX-1 (IC50 - 2.27 mu M) and COX-2 (IC50 - 3.40 mu M). Red wine as a complex mixture is a powerful inhibitor of COX-1, COX-2, and 5-LOX, the enzymes
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mediators of Inflammation
ISSN
0962-9351
e-ISSN
—
Svazek periodika
2014
Číslo periodika v rámci svazku
UNSP 178931
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000337438400001
EID výsledku v databázi Scopus
—