Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

In vitro antioxidative and binding properties of phenolics in traditional, citrus and exotic fruits

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F15%3A00447323" target="_blank" >RIV/61389030:_____/15:00447323 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2015.04.021" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2015.04.021</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2015.04.021" target="_blank" >10.1016/j.foodres.2015.04.021</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    In vitro antioxidative and binding properties of phenolics in traditional, citrus and exotic fruits

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Many polyphenols bind proteins, therefore our research was focused on the potential of protein binding to polyphenols of investigated fruits and their health-related effects. The contents of polyphenols and related antioxidant activities of traditional,citrus and exotic fruits were compared. The presence of polyphenols (flavonoids and phenolic acids) in the investigated samples and their interaction with human serum albumin (HSA) was studied by HPLC, Fourier Transform Infrared (FT-IR) and three-dimensional fluorescence spectroscopy (3D-FL). The highest levels of polyphenols, antioxidant and binding capacities were found in red and blond grapefruits (citrus group), followed by strawberries and apples (traditional group) and mangosteen and kiwi fruit (exotic fruit), which also contained the highest levels of protocatechuic, p-coumaric, ferulic adds and quercetin. In conclusion, for the first time, the interaction of the polyphenols with human serum albumin was evaluated by fluorometry/F

  • Název v anglickém jazyce

    In vitro antioxidative and binding properties of phenolics in traditional, citrus and exotic fruits

  • Popis výsledku anglicky

    Many polyphenols bind proteins, therefore our research was focused on the potential of protein binding to polyphenols of investigated fruits and their health-related effects. The contents of polyphenols and related antioxidant activities of traditional,citrus and exotic fruits were compared. The presence of polyphenols (flavonoids and phenolic acids) in the investigated samples and their interaction with human serum albumin (HSA) was studied by HPLC, Fourier Transform Infrared (FT-IR) and three-dimensional fluorescence spectroscopy (3D-FL). The highest levels of polyphenols, antioxidant and binding capacities were found in red and blond grapefruits (citrus group), followed by strawberries and apples (traditional group) and mangosteen and kiwi fruit (exotic fruit), which also contained the highest levels of protocatechuic, p-coumaric, ferulic adds and quercetin. In conclusion, for the first time, the interaction of the polyphenols with human serum albumin was evaluated by fluorometry/F

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EF - Botanika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Research International

  • ISSN

    0963-9969

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    74

  • Číslo periodika v rámci svazku

    AUG

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    37-47

  • Kód UT WoS článku

    000358971200003

  • EID výsledku v databázi Scopus